Ovo slatko tropsko voće sadrži dvostruko više vitamina C nego naranča: jedna guava osigurava gotovo 300 posto preporučenog dnevnog unosa askorbinske kiseline.
Guava je također jedan od najboljih izvora vlakana, a ima dosta beta-karotena i kalija. Ovo voće ne sadrži puno kalorija i masnoća – jedan plod ima manje od 50 kalorija.
Prednosti guave uključuju regulaciju krvnog tlaka, smanjenje kolesterola, pomoć u borbi s dijabetesom i rakom te zaštitu iscrpljenih!
Vitamin C i beta-karoten snažni su antioksidansi. Oni mogu spriječiti jednu vrstu oštećenja stanica koje dovodi do kanceroznih promjena. Antioksidanski mogu također pomoći u sprječavanju stvaranja plaka na arterijama, koji može uzrokovati aterosklerozu.
Zdravstvene i nutritivne prednosti konzumiranja guave:
- Guava je odličan izvor vitamina, vlakana i minerala
- Budući obiluje vitaminom C; guava je učinkovita u liječenju ženske neplodnosti
- Kad se nanese izvana, guava odlično zacjeljuje rane
- Tropska se voćka može koristiti za liječenje manjih krvarenja, poput onog iz nosa i desni
- Guava pomaže u liječenju proljeva, tako što sprječava rast mikroba i uklanja višak sluzi iz crijeva
- Guava pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala nastalih tijekom metabolizma i pomaže u prevenciji kroničnih bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove bolesti, katarakte i reumatoidnog artritisa
- Guava je jedan od najbogatijih izvora prehrambenih vlakana pa je kao takva odlična za one koji pate od zatvora
- Guava jača i učvršćuje probavni sustav, dezinficirajući ga
- Pokušavate li izgubiti na težini, guava je sjajan izbor jer sadrži veliku količinu voluminozne hrane, a nimalo kolesterola
- Guava može poboljšati teksturu kože i pomoći u izbjegavanju problema s kožom. U tu ju svrhu možete jesti sirovu ili pripremiti hranjivu masku za lice
- Istraživanja su pokazala da je guava prilično korisna u sprječavaju karcinoma i srčanih bolesti
K. Ramić