Bademi su zasigurno jedna od namirnica koje se u različitim oblicima svakodnevno nalazi na vašem stolu.
Badem je sredozemna biljka iz porodice ruža. Izvrsno
uspijeva u našim krajevima, pa je zato sastavni dio mnogih narodnih jela. Kad
kupujete domaće bademe, među slatkima ćete često pronaći i poneki gorki. On
raste na drugom drvu a ima jači miris i okus od slatkih badema. Ponekad se, u
kuhanju, jelima s mnogo badema dodak i gorki badem. Rezultat je izražajniji
okus jela. Ipak, budite oprezni! Gorki badem sadrži opasnu tvar pa se koristi u
malim količinama.
Iako se kod nas rijetko koriste zeleni, mladi bademi imaju
posebno blag okus. Stoga ih kupite čim ih ugledate u trgovini, jer brzo gube zeleni mesnati dio i ostaje suha koštica.
Nekoliko kapi ulja gorkog badema (ekstrakt koji se prodaje u
bočicama) također se često dodaje jelima. Što se tiče slatkih badema, za
izražajan okus i miris njih valja popržiti.
Bademi sadrže 54 posto masnoće (cijenjeno je bademovo ulje,
koje se koristi i u kozmetici), 19 posto bjelančevina i 20 posto
ugljikohidrata. Prirodno sadrže tokoferol, pa su dugo jestivi i u dobrom
stanju, pod uvjetom da nisu na svjetlu. Kao i drugi orašasti plodovi, bademi
sadrže velike količine mikrominerala i vitamina, koji su topivi u masti.
Bademi
su bogati željezom, a sadrže i kalcij, cink, magnezij i vitamin B. U narodu su
se bademi preporučivali trudnicama kao lijek protiv povraćanja. Pomažu ženama
koje se osjećaju loše prije i za vrijeme menstruacije. No, ne pretjerujte! Zbog
visoke kaloričnosti ne uzimajte više od 20 do 30 badema dnevno.
Za kraj, par savjeta:
- Kad
kupujete mlade bademe, provjerite jesu li lijepe blijedozelene boje bez
mrljica. Računajte da ćete od 1
kg mladih badema dobiti otprilike 30 dag čistih
sjemenki. - Prije
čišćenja s mladih badema nožem odstranite zeleni, mesnati dio jer otežava
lomljenje tvrde koštice oko sjemenki. - Mladi
bademi se brzo suše pa ih čuvajte najdulje 24 sata u hladioniku. Spremite
ih u papirnatu, a ne plastičnu vrećicu. Naravno, i osušeni su izvrsni, a
koristiti ih možete i za slana i za slatka jela.D. Šorgić