Svakodnevno konzumiranje salate jedna je od najzdravijih i najjednostavnijih prehrambenih navika koju možete usvojiti, napominju stručnjaci.
Jedenjem salate najlakše ćete podmiriti preporučenu dnevnu količinu povrća i voća. Ako je ne stignete sami pripremati, možete kupiti gotove salate u trgovini. Također, dodatkom voća i najmlađe članove obitelji možete naviknuti na ovu zdravu namirnicu.
1. Salata obiluje vlaknima
Hrana bogata vlaknima smanjuje razinu kolesterola i sprječava konstipaciju. Osim toga vlakna daju osjećaj sitosti. Dakle, ukoliko salatu uvedete u svakodnevnu prehranu, manje ćete jesti i na kraju skinuti višak kilograma.
2. Salata je puna antioksidansa
Zelena salata sadrži velike količine antioksidansa (vitamin C i E, folna kiselina, likopen i alfa i beta karoten). Upravo ti antioksidansi štite tijelo od utjecaja štetnih radikala. Ako uz salatu jedete i sirovo povrće, učinak će biti još bolji. Istraživači već godinama napominju da voće i povrće smanjuju rizik od mnogih bolesti, posebice karcinoma. Ovo se odnosi čak i na osobe koje puno piju i puše. Neke od najboljih namirnica koje možete uključiti u svoju svakodnevnu salatu su grah, grašak, paprike, rajčice, mrkve, jabuke, nektarine, breskve, šljive, kruške i jagode.
3. Salatom smanjite unos kalorija
Jedna je studija dokazala da konzumiranje niskokalorične hrane, kao što je zelena salata koja ima i manje od 150 kalorija, pojačava sitost i smanjuje ukupan broj kalorija unesenih tijekom obroka. Naravno, pozitivni učinci salata nešto su manji ukoliko im dodajte dresinge i masnije sastojke, pa probajte to imati na umu.
4. Salatom do duboke starosti
Unošanjem dobrih masnoća (maslinovo ulje, orasi i avokado) uz povrće, potaknuti ćete tijelo na upijanje zaštitnih fitokemikalija, kao što su likopen iz rajčica i lutein iz tamnozelenog povrća. Nedavno istraživanje pokazalo je da tijelo nakon konzumiranja avokada upija osam puta veću količinu alfa karotena i čak trinaest puta veću količinu beta karotena (oboje štite od karcinoma i srčanih bolesti). Druga je studija potvrdila da maslinovo ulje i sirovo povrće produljuju životni vijek.
M. Popović