Iako limunadu najčešće pijemo ljeti, donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako ju pretvoriti u idealan proljetni napitak. Uz svježe, sezonske namirnice i nekoliko novih dodataka, u tren oka možete uživati u hladnom osvježavajućem soku!
Korak 1: Koristi proljetne namirnice
Svježe i domaće namirnice ključ su uspjeha svakog dobrog jela
i pića. Limun je u proljeće najsočniji i najukusniji, a ako možete, svakako
nabavite onaj iz domaćeg uzgoja. Proljeće također donosi i, mnogima omiljeno voće – jagode.
Promijenite svoj uobičajeni recept za limunadu tako što ćete u napitak dodati malo
soka svježih jagoda. Jagode možete i narezati na nekoliko komada i u takvom ih
obliku dodati svojoj limunadi. Ovaj trik “podiže“ boju limunade!
Korak 2: Umjesto obične… mineralna voda
Većina recepata za limunadu preporučuje nekoliko čaša ledeno
hladne vode. Za promjenu, probajte sok napraviti s mineralnom umjesto obične
vode. Verzija za odrasle uključuje šampanjac kao alternativu vodi, a rezultat je
osvježavajući proljetni koktel.
Korak 3: Osvježenje u listiću metvice
Uz dodatak metvice svako će piće dobiti osvježavajuću notu.
Zato vam prepručujemo da nekoliko listića ove biljke dodate u limunadu za
svježiji okus.
Korak 4: Poigrajte se sa sladilima
Umjesto uobičajenog sastojka limunade – šećera, u napitak
stavite jedno od zamjenskih, prirodnih sladila. Znate li kakav okus imaju
stevija ili sirup od agave? Vrijeme je da saznate!
Korak 5: Limun kao led
Limunada je najbolja kada se poslužuje hladna. Savjet za
pripremu leda; možete ga izraditi od limunovog soka i sladila, a ne vode. Tako
će napitak biti svjež, a žute ledene kockice dobro će izgledati u prozirnoj
staklenoj čaši.
… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂
D.Š.