Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 savjeta koje morate pratiti ako vas muči gastritis (i zašto dvopek uključiti u prehranu)

Shutterstock

Gastritis može biti uzrokovan prekomjernom konzumacijom alkohola, kroničnim povraćanjem, stresom ili upotrebom nekih lijekova, objašnjava nutricionistica.

Pitanje: Već godinama imam kronični gastritis. Izbjegavam hranu koja mi smeta i tako ga reguliram. Jedina hrana koja mi paše za doručak je dvopek s jogurtom i abc sirom. Koliko je dvopek zdraviji od kruha i je li bolje jesti integralni ili obični dvopek (jer oba mi pašu za želudac)?

Ovo je 14 podmuklih simptoma raka želuca – ne ignorirajte ih!

Odgovara: Diana Gluhak Spajić, mag.nutr.

Odgovor: Kronični gastritis je upala, iritacija ili erozija želučane stjenke koja nastaje postepeno. Gastritis može biti uzrokovan prekomjernom konzumacijom alkohola, kroničnim povraćanjem, stresom ili upotrebom nekih lijekova. Također može biti uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori.

Osnovne preporuke uključuju pet osnovnih točaka:

  1. Izbjegavati namirnice koje izazivaju ili pogoršavaju simptome gastritisa (masna hrana, menta, citrusi, rajčica, čokolada, kakao, začinjena hrana, ljuta hrana, sol, luk, alkohol, kava, jaki čajevi, slatka i gazirana pića, mlijeko, pržena i dimljena hrana, kisela hrana…)
  2. Hranu pripremati kuhanjem, pirjanjem, na lešo bez jakih začina i bez zaprške
  3. Konzumirati više manjih obroka
  4. Prestati pušiti, smanjiti tjelesnu masu
  5. Poslije obroka odmoriti uz podignuto uzglavlje i izbjegavati preusku odjeću

Hrana koju trebate jesti ili izbjegavati ako imate kronični gastritis

Od kruha i žitarica, svakako pomaže integralni kruh iako može i bijeli, dvopek, tjestenina, riža, krupica, cjelovite žitarice i zobena kaša, a izbjegavati treba jela kao što su tjestenina i jela sa kvascem, pržena tijesta, vrući kruh, peciva i tijesta, makaroni sa sirom, tjestenina s masnim umacima.

Svakako za želudac i dalje preporučam da uzimate dvopek – dapače integralni (lakše će vam sjesti na želudac od kruha), te da nastavite s jogurtom – po mogućnosti uvedite i kefir ili jogurt s probiotikom.

Muči vas žgaravica? Onda svakako izbjegavajte ove namirnice

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo