5 vitalnih nutrijenata za mlade vegetarijance

povrce-vegetarijanstvo-mladi-hrana

Ako se vaše dijete upravo u tinejdžerskim godina odluči okrenuti alternativnim načinima prehrane, važno je znati koje su mu namirnice najpotrebnije.

ŠpinatPažljivo isplanirana vegetarijanska dijeta može biti i uglavnom jest zdrava. Mladi, ali i odrasli, trebaju jesti dovoljne količine sljedećih pet nutrijenata: 

Proteini

Većina ljudi pri prvom spomenu proteina pomisli na meso. No, proteini dolaze u raznim oblicima. Prehrana bogata proteinima održava imunološki sustav jakim, kožu, kosu i nokte zdravima, te pomaže tijelu u proizvodnji enzima. Soja, tofu, tempeh i mlijeko izvstan su izvor proteina za vašeg tinejdžera. 

Vitamin B12

Ovaj se vitamin uglavnom nalazi u proizvodima životinjskog porijekla, a vegetarijanci su skloniji deficitu vitamina B12. On pomaže organizmu u formiranju crvenih krvnih stanica, razvoju živčanih stanica te sprječava anemiju. Za dovoljnu količinu vitamina B12 jedite jogurt, mlijeko, jaja, sir, ali i žitarice. 

Mliječni proizvodiŽeljezo

Najveće količine željeza organizmu ćete priskrbiti jedući namirnice koje obiluju vitaminom C, jer on pomaže u apsorpciji željeza. Željezo je važno za energiju organizma, održava imunološki sustav zdravim, te tkivu pribavlja kisik. Najbolji vegetarijanski izvori željeza su leća, špinat i grah.

Cink

Vegetarijanci trebaju više cinka, nego osobe koje jedu meso – čak i do 50 posto više. No, određene metode pripremanja hrane, poput namakanja graha i žitarica u vodi, može smanjiti dostupnost ovog nutrijenta. Cink je važan jer održava razinu šećera u ravnoteži, igra ulogu u dijeljenju stanica kao i formiranju proteina. Najbolji izvori proteina su indijski oraščići, jogurt, bademi i grašak.

Sojine kliceKalcij

Iako vegetarijanci ne bi trebali imati značajnijih problema s razinom kalcija u organizmu, isto ne vrijedi i za vegane. Oni bi trebali posebno pripaziti na konzumiranje dovoljne količine lisnatog povrća. Kalcij je organizmu potreban za zdravlje kostiju i zubi i sprječavanje osteoporoze. Najbolji izvori kacija su jogurt, mlijeko, sir i špinat.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!