6 namirnica koje ubijaju stres

borovnice

Kada smo pod jakim stresom, naše srce je napadnuto i krvni tlak je povišen. Lako se umorimo, nemamo energije i podložniji smo svim vrstama bolesti.

Kako bi organizam ojačali, trebamo unositi više tvari koje će se boriti protiv ovog neprijatelja broj jedan suvremenog doba.

Šipak

Krcat vitaminom C, šipak kontrolira nadbubrežnu žlijezdu. Kada smo pod stresom, ona radi sto na sat, a šipak ju vraća u normalu. Također sprječava oštećenje antioksidansa, koji su vrlo važni u borbi protiv slobodnih radikala. Šipak možete konzumirati u obliku koštica ili soka.

sušeni šipakBorovnica

Poput šipka, i borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Kakaovac

Kome ne paše šalica vrućeg kakaa? Kakaovac sadrži najveću količinu magnezija u odnosu na sve druge namirnice. Stres uništava ovaj mineral, a menstrualni grčevi ili umor kod dugotrajne fizičke aktivnosti nestaju velikom dozom magnezija. No pripazite s količinom koju konzumirate jer iako nema šećera, sadrži puno masnoća.

Brazilski oraščići

Bogati su nutrijentima i ponašaju se poput velike multivitaminske bombe. Za optimalan unos vitamina dovoljan je samo jedan na dan! Jedu se cijeli, usitnjeni na komade ili smljeveni.

stresLosos

Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.

Morske alge

Bogate su mineralima koje ne nalazimo u tlu, kao što je jod, a vrlo ih je lako dodati svakodnevnom prehrani. Postoje mnoge vrste algi koje se konzumiraju. Najpoznatija alga je nori, koja se jede u sushiju. Kombu se prodaje u trakama i konzumira uz rižu, juhu i variva, a kelp se konzumira u sušenom obliku i posipa se po drugoj hrani. Probajte uvrstiti ovaj makro element svojoj prehrani.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!