Kada smo pod jakim stresom, naše srce je napadnuto i krvni tlak je povišen. Lako se umorimo, nemamo energije i podložniji smo svim vrstama bolesti.
Kako bi organizam ojačali, trebamo unositi više tvari koje
će se boriti protiv ovog neprijatelja broj jedan suvremenog doba.
Šipak
Krcat vitaminom C, šipak kontrolira nadbubrežnu žlijezdu.
Kada smo pod stresom, ona radi sto na sat, a šipak ju vraća u normalu. Također
sprječava oštećenje antioksidansa, koji su vrlo važni u borbi protiv slobodnih
radikala. Šipak možete konzumirati u obliku
koštica ili soka.
Borovnica
Poput šipka, i
borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija,
fosfora i željeza i vitamina
C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja,
srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i
sl.
Kakaovac
Kome ne paše šalica vrućeg kakaa? Kakaovac sadrži najveću
količinu magnezija u odnosu na sve druge namirnice. Stres uništava ovaj
mineral, a menstrualni grčevi ili umor kod dugotrajne fizičke aktivnosti
nestaju velikom dozom magnezija. No pripazite s količinom koju konzumirate jer
iako nema šećera, sadrži puno masnoća.
Brazilski oraščići
Bogati su nutrijentima i ponašaju se poput velike
multivitaminske bombe. Za optimalan unos vitamina dovoljan je samo jedan na
dan! Jedu se cijeli, usitnjeni na komade ili smljeveni.
Losos
Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama
koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao
dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.
Morske alge
Bogate su mineralima koje ne nalazimo u tlu, kao što je jod,
a vrlo ih je lako dodati svakodnevnom prehrani. Postoje mnoge vrste algi koje
se konzumiraju. Najpoznatija alga je nori, koja se jede u sushiju. Kombu se
prodaje u trakama i konzumira uz rižu, juhu i variva, a kelp se konzumira u
sušenom obliku i posipa se po drugoj hrani. Probajte uvrstiti ovaj makro
element svojoj prehrani.
K. Horvat