Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 razloga zašto jesti cvjetaču

Foto: Shutterstock

Drevno mediteransko povrće s bijelom “glavom” obavijenom zelenim listovima zaslužuje posebnu pozornost na jelovniku!

1. Cvjetača (karfiol) protiv raka

Cvjetača se smatra jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka zato što obiluje sumpornim tvarima sulforafanima koji imaju višestruki zaštitni učinak – sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese, a istodobno povećavaju povoljno djelovanje onih enzima koji pomažu uklanjanju štetnih tvari iz organizma.

2. Dobar izvor vitamina B

Ova je kupusnjača i čuvarica srca – sadrži alfa-linolensku kiselinu (vrstu omega-3 masne kiseline) i folnu kiselinu (pripada vitaminima B skupine) koje smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti. Općenito je cvjetača dobar izvor vitamina B skupine koji su važni za stvaranje energije.

3. Birajte je umjesto naranče

Cvjetača je dragocjena riznica vitamina C – jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine.

4. Poboljšajte si raspoloženje

Bogata je i bjelančevinama, vitaminima A i K, mineralima kalijem, magnezijem, manganom i fosforom te triptofanom – esencijalnom aminokiselinom koja je važna za dobro raspoloženje i miran san.

5. Pomaže kod mršavljenja

Iako sadrži obilje hranjivih tvari, ipak je energetski vrlo “lagana” – 100 grama cvjetače ima svega 25 kalorija.

6. Jednostavna priprema

Cvjetača se može brzo pripremiti. Prije rezanja operite je pod mlazom hladne vode (ne namačite je u vodi jer ćete tako “otopiti” neke hranjive tvari). Ostavite li narezanu cvjetaču da odstoji 5-10 minuta prije kuhanja (možete je poprskati s malo limunova soka), pojačat ćete djelovanje blagotvornih enzima. Kako biste maksimalno očuvali hranjive tvari i okus, cvjetaču je najbolje pirjati 5 minuta (ne više!) u povrtnom ili pilećem temeljcu. Zagrijte temeljac, a kad se počne pariti, dodajte cvjetaču i poklopite.

7. Zahvalna za kuhanje

Cvjetača prija na raznovrsne načine, sirova ili blanširana u salati ili s umacima, marinirana, u juhi, ukiseljena…

Isprobajte krem juhu od cvjetače.

I. V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo