8 stvari o krumpiru koje možda niste znali - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

8 stvari o krumpiru koje možda niste znali

Foto: Shutterstock

Iako u svijetu postoje tisuće vrsta krumpira, u svakodnevnoj prehrani razlikujemo dvije vrste, i to po boji kore – bijeli i crveni krumpir.

Obično je bijeli (odnosno žućkasti) brašnastiji, pa je prikladniji za juhe, variva, pire i slično. Kod sorti krumpira crvene kore “meso” je čvršće strukture pa se crveni krumpir koristi za pečenje i prženje. No jeste li probali plavi krumpir?

1. Sve je popularniji “egzotičan” krumpir plavoljubičaste boje. Stručnjaci objašnjavaju da nije riječ o GMO “križancu” nego starinskoj sorti koja se u Južnoj Americi – pradamovini krumpira – uzgaja već tisućama godina. Plavoljubičasta boja potječe od biljnog pigmenta antocijanina koji se ubraja u skupinu fitonutrijenata nazvanu flavonoidi. Antocijanin daje biljkama crvenu, ljubičastu ili plavu boju (npr. ima ga u borovnicama, višnjama, kupinama, brusnicama, jagodama…) te je snažan antioksidans koji sprečava oštećenje stanica i djeluje protuupalno.

Plavi krumpir pri kuhanju ili pečenju ne gubi boju nego je samo neznatno mijenja, a okus mu je sličan kao i kod klasičnih vrsta krumpira. Prikladan je za spremanje svih jela kao i klasičan krumpir, a zbog boje je vrlo dekorativan za krumpir salatu, pire, pomfrit…

2.  Krumpir je bogat vitaminom C, kao i vitaminom B6 (piridoksin) i vitaminom K, a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana… Krumpir također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna.

3. Osobito je krumpirova kora koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvari. Stoga, ako vam je dostupan ekološki uzgojen krumpir, preporučuje se jesti ga s korom (neposredno prije pripremanja samo pod hladnom tekućom vodom uklonite prljavštinu četkom, pa nožem uklonite “oči” i oštećenja s krumpira). U pučkoj medicini, od krumpirove kore priprema se čaj koji se koristi u liječenju tumora.

4. Jedna od najvećih predrasuda o krumpiru jest da je to namirnica koja deblja. Krumpir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne tjelesne težine. Problem je u tome kako se krumpir priprema – kalorije dobiva dodavanjem masnoća i prženjem. U 100 grama krumpira ima 85 kalorija, dok pomfrit ima 270 kalorija, a čips 568 kalorija. Ni smrznuti krumpir, spreman za prženje, nije dobar izbor jer je industrijski pripremljen i obrađen kemijskim sredstvima odnosno aditivima.

5. Smatra se da je krumpir najhranjiviji i najljekovitiji ako je kuhan ili pečen u ljusci bez dodavanja masnoća. Ako gulite krumpir, preporučuje se 10-minutno kuhanje na pari (izrežite ga na kockice veličine 12 milimetara), a ne kuhanje u vodi jer tako gubi mnogo hranjivih tvari.

6. Ako se krumpir skladišti predugo ili ako se ne čuva u prikladnim uvjetima, može dobiti zelenu boju ili početi klijati. Ove promjene uzrokuje nakupljanje solanina, otrovna alkaloidnog spoja koji ne samo što mijenja okus krumpira nego je štetan za zdravlje – može izazvati glavobolju, mučninu, povraćanje, proljev, tegobe s disanjem i krvotokom. Stoga je prije pripreme jela potrebno krumpiru odstraniti klice i zeleni dio.

7. Krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku jer će dobiti nepoželjan okus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage u hladnjaku. Stoga je za čuvanje krumpira najbolje vrlo svježe mjesto, suho i tamno poput podruma. Stavite krumpir u platnenu ili papirnatu vreću i čuvajte ga na svježem i tamnom mjestu. Čuvajte ga od svjetlosti da ne pozeleni. Spremate li ga u plastičnu vreću, pripazite da bude perforirana kako bi vlaga mogla izlaziti. Važno je i da se čuva podalje od luka jer će plinovi koje emitiraju ove vrste povrća prouzročiti kvarenje i jednoga i drugoga. Često ga pregledavajte i izdvojite svaki proklijao ili smežuran jer će brzo utjecati na kakvoću ostaloga. Mladi krumpir se mnogo brže kvari pa se čuva samo tjedan dana.

8. Krumpir valja prati i rezati neposredno prije pripremanja da pri dodiru sa zrakom ne promijeni boju. Ne možete li pripravljati krumpir odmah nakon što ste ga izrezali, stavite ga u zdjelu s hladnom vodom u kojoj je malo limunova soka (1 žlica limunova soka na 2 šalice vode). Tako “meso” krumpira neće potamnjeti i tijekom kuhanja će sačuvati oblik.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo