Hrana i recepti

Hrana i recepti

9 pravila vegetarijanske prehrane

Prijelaz s prehrane bogate mesom na onu biljnog porijekla, za neke osobe može biti zaista teška. Čak se i mnogi iskusni vegetarijanci bore s pronalaženjem novih mogućnosti i izbjegavanjem monotonih jela.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam olakšati počinjanje ili ostajanje na veganskom ili vegetarijanskom planu prehrane.

k1. Pronađite vegetarijanske restorane

Većina restorana u današnje vrijeme koristi mogućnost oglašavanja putem interneta. Stoga nije nužno da bjesomučno nazivate od restorana do restorana kako biste saznali nude li svojim gostima i veganski ili vegetarijanski meni. Dovoljno je da u google tražilicu utipkate “veganski” ili “vegetarijanski restoran”. Na taj ćete način moći vidjeti ocjene i recenzije lokalnih restorana koji nude bezmesnu prehranu.

2. Pridružite se vegetarijanskoj online grupi za podršku

To može uključivati Facebook grupe ili vegetarijanske forume. Ako takvi još ne postoje, u što čisto sumnjamo, vi i vaši prijatelji možete pokrenuti vlastitu vegetarijansku grupu podrške. Svrha spomenutih grupa je potaknuti razgovor i razmjenu pomoći, savjeta te recepta.

3. Opskrbite se vegetarijanskim receptima

Nemojte se dovesti u situaciju u kojoj ćete imati ograničen izbor namirnica i ponavljanje istih recepata. Dajte si truda i pronađite online veganske i vegetarijanske recepte uz koje će se svaki vaš obrok razlikovati (www.chooseveg.com) Razgovarajte sa svojim prijateljima iz vegetarijanske grupe za podršku, te razmjenjujte recepte. Posjetite knjižaru i prolistajte vegetarijanske kuharice. Nemojte se bojati eksperimentirati s receptima.

4. Grah i leća

Grah i leća pružaju toliko potreban izvor proteina, vlakana, željeza i ostalih hranjivih tvari. Grah i leća se lako mogu kombinirati s različitim vrstama hrane. Ove bi dvije namirnice posebice trebale konzumirati žene, kako bi izbjegle opasnost od anemije.

k5. B12

B12 je potreban za zdravlje vašeg organizma. Kako je on prirodan sastojak životinjskih proizvoda, vegetarijanska ga prehrana ne pruža u dovoljnoj količini. Međutim, dobra je vijest da većina multivitamina sadrži B12. Ili jednostavno možete isprobati sojino mlijeko obogaćenom spomenutim vitaminom.

6. Kalcij

Kalcij je važan za jake zube i kosti. Ako ne konzumirate životinjsko mlijeko i mliječne proizvode, postoje mnoge druge alternative koje će vam osigurati unos ovog minerala. Pobrinite se da jedete mnogo lisnatog zelenja tamne boje. Osim toga, preporuča se ispijanje soka od naranče obogaćenog kalcijem te konzumacija melase, tofua, soje…

7. Vitamin D

Vitamin D je neophodan za jake kosti. Pobrinite se da određeno vrijeme provedete na suncu, uzmite vitamin D u obliku dodataka prehrani ili pijte sojino mlijeko obogaćeno spomenutim vitaminom.

8. Omega 3

Omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji kolesterola. One se mogu naći u sjemenkama lana, orasima, ribama, bademima i klinčićima.

9. Pijte puno vode

Ispijanje većih količina vode je preporučljivo za svakoga. To je posebno važno za vegetarijance kako bi njihov organizam mogao radi na vrhunskom nivou i ne trošiti energiju i hranjive tvari. Voda može pomoći vašem organizmu da se prilagodi vegetarijanskoj prehrani i da dodatno napuni vaš želudac.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo