Hrana i recepti

Hrana i recepti

Avokado – čuvar zdravlja i ljepote

Shutterstock

Avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog tlaka je konzumirati dovoljno kalija

Ulje avokada može se nazvati  „omekšivačem kože“, te se kao takav može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa. Vrlo je prijatnog mirisa, pa se može izravno nanositi na oboljenje dijelove tijela. S obzirom da sadrži dosta masnoće, savjetuje ga se koristiti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvore masnoće

Zdrave masti

Avokado je voće prepuno masnoća, čak 77 posto kalorija iz njega upravo su masnoće. No, radi se o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, temelju mediteranske i jedne od najzdravijih vrsta prehrane poznate svijetu.

Kako napraviti savršen sendvič? Imamo 8 genijalnih trikova

Ulje koje čuva zdravlje očiju

Istraživanje objavljeno od strane Američkog udruženja nutricionistčkih znanosti pokazalo je kako ulje avokada i avokado pomažu tijelu da bolje i više apsorbira nutrijente drugog voća i povrća. Odnosno da dodavanje avokada ili ulja salatama i salsama, znači da se povećava apsorpcija antoksidansa, primarno karotenoida, fitonutrijenta. Namirnice koje sadrže karotenoid su najčešće narančaste i zelene boje, a imaju pozitivan utjecaj na zdravlje očiju.

Vlakna pomažu pri mršavljenju

Avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine.

Ne gutaj hranu, izbjegavaj močvare… Ovo su najbizarnije dijete svih vremena!

Snižavanje krvnog tlaka

Iako je banana postala poznata kao sinonim za kalij, jer se u 100 grama banane može pronaći 10 posto preporučene dnevne količine, u 100 grama avokada se nalazi 14 posto. Unos preporučene dnevne količine kalija važno je za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara.

Štiti nokte i kožu

Avokado je bogat vitaminom E koji je potreban koži kako bi ostala hidratizirana. Vitamin E će potaknuti cirkulaciju pa će do vaše kože, kose i noktiju doći veći broj hranjivih tvari, a to znači da možete uživati u čvrstim noktima.

Zdrava hrana koja nije skupa i lako se priprema!

Dnevna doza kalija

Avokado možete jesti cijele godine, a dnevne količine kalija možete dobiti ako pojedete samo polovicu ploda koja sadrži 487 mg. 

Mnogi zaziru od konzumacije avokada zato jer je prilično teško pogoditi kada je zreo. Naime, njegov “prozor zrelosti” je vrlo kratak. Odaberite avokado koji je čvrst i težak za svoju veličinu, ali opet blago podatan kada ga pritisnete.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo