Osobe koje prehranu obogate folatima i vitaminom B6 štite svoj organizam od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.
Japanski stručnjaci analizirali su podatke i upitnike dobivene od 23,000 muškaraca i 36,000 žena. Tijekom
razdoblja od 14 godina nakon upitnika, 986 osoba je umrlo od moždanog
udara, 424 od srčanih bolesti, a 2,087 odo bolesti kardiovaskularnog sustava.
Rezultati studija pokazali su kako su žene čija je prehrana sadržavala
folate i vitamin B-6 imale manji rizik od umiranja od moždanog udara i srčanih
bolesti. Muškarci koji su jeli namirnice bogate ovim vitaminima imali su smanjeni
rizik od zatajenja srca.
Unos vitamina B12 pritom nije bio povezan sa smanjenim rizikom od smrtnosti
od kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci smatraju kako folati i vitamin B6 štite od srčanih bolesti jer smanjuju
razinu homocisteina, amino kiseline u krvi na koju utječu prehrana i genetika.
Prethodna
istraživanja sugeriraju kako previše homocisteina šteti unutarnjim stijenkama
arterija, te pridonosi formiranju krvnih ugrušaka.
Riba, jetra, meso, cjelovite žitarice i pahuljice pojačane dodacima odličan su izvor vitamina B6, dok povrće, voće, grah i mahune obiluju folatima.
Studija je objavljena u časopisu Stroke.
D. Š.