Hrana i recepti

Hrana i recepti

Banana će riješiti problem vaše probave i osloboditi vas stresa

Banane su dobre za PMS, a ako ste trudni, jedna banana između obroka spriječit će pad šećera u krvi i pomoći da izbjegnete jutarnje mučnine.

Jeste li znali da banana izvrsno hrani naše živce, da nas brani od depresije i stresa, a isto tako vraća nam energiju? Banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u neurotransmitor serotonin, poznat i kao hormon sreće. Zato ne čudi da se mnogi osjećaju puno bolje nakon konzumacije banane. Banane sadrže i visoke količine B vitamina koji pomaže pri smirivanju i opuštanju cijelog organizma.

Banana je bogata i željezom te je odlična pomoć ako ste anemični jer potiče stvaranje hemoglobina u krvi. Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli što ovo voće čini savršenim kod problema s krvnim tlakom. Banana, naime, ima sposobnost smanjivanja rizika povišenog krvnog tlaka i moždanog udara.

Koristi se i kao hrana kod poremećaja rada crijeva zbog svog mekog sastava i glatkoće. Ona je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod kroničnih bolesti i pomaže da se uspostavi normalna funkcija stolice. Banana također neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca pa se preporučuje svima koji pate od žgaravice.

Banane su dobre i za PMS, mogu pomoći pri odvikavanju od pušenja jer vitamini B6, B12, kalij i magnezij pomažu tijelu da se oporavi od učinaka povlačenja nikotina iz tijela. A ako ste trudni, dobro je znati da će banana između obroka spriječiti pad šećera u krvi i pomoći da izbjegnete jutarnje mučnine.

Jeste li znali?

Banane su na Zapadu postale široko prihvaćene kao hrana 1876. godine, nakon što su se na proslavi u Philadelphiji prodavale zamotane u foliju.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo