Hrana i recepti

Hrana i recepti

Blagotvoran napitak za organizam i psihu: 5 razloga zašto svakodnevno piti čaj od kamilice

Foto: Shutterstock

Možda biste kutiju čaja od kamilice trebali držati u kuhinji ali i u ladici gdje držite lijekove.

Za neke se čajeve mnogi će vjerovati da sadrže magična svojstva, a čaj od kamilice bi i mogao stvarno biti jedan od njih.

Čaj od kamilice je dobar za cijeli spektar stvari, od poboljšanja sna, do probavnih problema, a navodno igra zaštitnu ulogu i kad je u pitanju zdravlje srca.  

Što je ustvari čaj od kamilice?

Cvijet biljke sadrži flavonoide i antioksidante, a kada se suše, mogu se koristiti kao prirodni biljni pripravak za zdravlje. Iako se radi o zdravijem napitku od onih koje sadrže kofein, dobro je znati da nije za svakoga. Evo koje su najpoznatije dobrobiti ovog čaja za odraslu osobu kada su u pitanju određeni problemi.

1. Anksioznost

Velik je broj ljudi koji (posebno danas) pate od anksioznosti, pa se smatra i najčešćim mentalnim problemom u svijetu. Za neke osobe, liječenje lijekovima nije uvijek najbolja opcija, ali na sreću postoji puno alternativnih rješenja koja vrijedi isprobati. Čaj od kamilice je poznat po tome da olakšava simptome tako što promovira kvalitetan san te umiruje. Oni koji koriste ovu biljku kako bi se umirili, konzumiraju čaj ili kapsule. Dobro je znati da ne djeluje na svako jednako, a ako patite od anksioznosti ili depresije, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Trebate li se zabrinuti zbog blago povišene temperature?

2. San

Šalica čaja od kamilice prije spavanja i nije tako nova navika. Ustvari već se dugi niz godina smatra da pomaže osobama koji pate od nesanice. Umirujući efekt je posljedica toga što sadrži antioksidant koji se naziva apigenin, a on povezuje određene receptore u mozgu koji će smanjiti osjećaj anksioznosti i potaknuti san. Jedna je studija povezala čaj od kamilice, kvalitetu sna i depresiju kod žena koje su ga pile svako večer dva tjedna te su spavale puno bolje od onih koje ga nisu pile.

3. Probavne tegobe

Ovaj čaj sadrži protuupalna i spazmolitična svojstva, koja će umiriti probavne tegobe. Šalica čaja može dakle ublažiti smetnje poput menstrualnih grčeva, loše probave i nadutosti.

4. Zdravlje srca

Antioksidanti koji se nalaze u ovom čaju mogu smanjiti šanse da će se razviti bolesti srca. Vjeruje se, na osnovu provedenih studija, da djeluju tako što će regulirati krvni tlak i kolesterol. Kako pomaže kod stresa, potiče dobar san i opušta krvne žile, redovnim ispijanjem ovog čaja možete utjecati na kontrolu krvnog tlaka. Iako ovaj čaj može pomoći u puno situacija, valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi.

5. Šećer u krvi

Znanstvenici iz Irana otkivaju kako ovaj napitak može utjecati na snižavanje razine šećera u krvi, što je svakako važno za sve koji imaju šećernu bolest.

Nevjerojatno što sve možete napraviti s vrećicom čaja, a nema veze s ispijanjem toplog napitka

Kamilica sadrži antioksidant koji se naziva kvercetin, a koji ima utjecaj na određene enzime koji igraju važnu ulogu kod dijabetesa. Iako je potrebno provesti još istraživanja, mala studija provedena na sveučilištu Tabriz promatrala je 64 ispitanika koji imaju dijabetes tip 2, a stari su od 30-60 godina. Pola je grupe pilo čaj od kamilice 8 dana uz svaki obrok, dok su drugi pili vodu. Grupa koja je pila čaj od kamilice je imala znatno nižu razinu šećera u krvi od ostalih ispitanika.

Nakon što ste pročitali sve o dobrobitima kamilice na zdravlje, nije neobično što mnogi svoj dan vole završiti uz ovaj toli napitak. Dobro je ipak i znati za koga ovaj čaj nije dobar izbor. Najčešće nuspojave uključuju alergijsku reakciju, iritaciju oka i povraćanje. Ako ga planirate ukomponirati u dnevnu rutinu, svakako razgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo