Zašto mnogi ljudi koji ne podnose kravlje mlijeko često bez ikakvih problema mogu piti kozje mlijeko?
Stručnjaci kažu da bi odgovor na to pitanje mogao biti alfa-s1-kazein. Riječ je o bjelančevini za koju se smatra da je jedna od glavnih bjelančevina u kravljem mlijeku odgovorna za izazivanje reakcija preosjetljivosti, a kozje mlijeko samo u tragovima (dakle, u vrlo malim količinama) sadrži alfa-s1-kazein.
Iako kozje mlijeko zbog toga može poslužiti kao alternativa kravljem, općenito govoreći, kozje mlijeko nije nužno bolje od kravljeg niti je kravlje mlijeko nužno bolje od kozjeg. To ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama. Među činjenicama o kozjem mlijeku dobro je znati:
- Kozje mlijeko sadrži više bjelančevina i kalcija nego kravlje mlijeko.
- Kozji sir i jogurt imaju jači okus od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka.
- Svježe kozje mlijeko odlično je za piće i pripremu delikatnih deserata.
- Kozje mlijeko uvijek treba držati u hladnjaku jer se na višim temperaturama može brzo ukiseliti. Uvijek čvrsto zatvorite mlijeko kada ga spremate kako biste spriječili da ono upije arome drugih namirnica u hladnjaku. Izbjegavajte čuvati kozje mlijeko u vratima hladnjaka jer ga to izlaže prevelikoj količini toplog zraka svaki put kad se hladnjak otvara i zatvara.
- Kozje mlijeko je vrlo dobar izvor kalcija (koji je izuzetno važan za održavanje čvrstoće kostiju) i kalija (koji je nužan za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca) te kvalitetnih bjelančevina koje su neophodne za proizvodnju tjelesne energije i aktivnost mišića.
- Također se u kozjem mlijeku u značajnim količinama nalaze i drugi nutrijenti važni za proizvodnju energije – fosfor i vitamin B2 (riboflavin).
- Kozje mlijeko je koncentrirani izvor triptofana koji pospješuje san.
Ideje za posluživanje kozjeg mlijeka, sira i jogurta:
- Za umak, pomiješajte kozji sir razrijeđen mlijekom, sitno nasjeckan češnjak, sitno narezan bosiljak i mljeveni crni papar. Prelijte umakom kuhane mahune te poslužite s piletinom, ribolm ili morskim plodovima (npr. škampi ili školjke).
- Prelijte žitne pahuljice za doručak kozjim mlijekom ili jogurtom od kozjeg mlijeka te dodajte svoje omiljene svježe ili sušeno voće.
- Dodajte malo kozjeg sira u sendvič, tako ćete dodati i više okusa i bjelančevina.
- Namažite kozji sir po štapićima celera, kriškama voća ili krekerima/kruhu od cjelovitih žitarica.
- Napravite omlet s kozjim sirom, rajčicama i svježom majčinom dušicom.
- Napunite lepinju narezanom salatom, nasjeckanim povrćem i razmrvljenim kozjim sirom.
- Napravite salatu s rajčicama, avokadom, listovima maslačka, kozjim sirom i crvenim lukom.
- Predjelo od kozjeg sira: pomiješajte 1 šalicu kozjeg sira s 1/2 šalice sušene rajčice iz ulja (sitno nasjeckane) i 2 žlice peršina ili bosiljka. Dodajte sol i papar po želji. Poslužite na tostiranom kruhu ili krekerima od cjelovitih žitarica.
I.V.
Foto: Shutterstock