Konzumacija brokula mogla bi pomoći osobama koje boluju od Crohove bolesti, kronične upale crijeva.
Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava od usta do
anusa. Simptomi uključuju kronični proljev, grčeve u trbuhu, povišenu
temperaturu, gubitak apetita i težine. Iako se istražuje već niz godina, točan
uzrok Crohnove bolesti još nije otkriven. Istraživači vjeruju da je ova
kronična upala probavnog sustava rezultat niza faktora, među kojima su
najznačajniji genetika, imunološki sustav koji napada zdrave stanice i vanjski
Stručnjaci Sveučilišta u Liverpoolu testirali su tkivo pacijenata s
Crohnovom bolesti i laboratorijski uzgojene stanice tako što su im dodali
uobičajenu vrstu bakterije Escherichije coli i topiva vlakna određenih vrsta
voća i povrća. Ustanovili su kako brokula i plantain, vrsta banane, sadrže ta
topiva vlakna odgovorna za ovo otkriće jer sprječavaju lijepljenje E. coli za
crijeva. Kada su rezultate usporedili s topivim vlaknima poriluka i jabuka,
nisu bili jednako uspješni.
Sljedeći je korak provesti klinička istraživanja nad ljudima, tvrdi
voditelj studije, gastroenterolog Jonathan Rhodes, profesor na Sveučilištu u
Liverpoolu. Njegov tim još uvijek ne zna točnu preporučenu količinu ovog
antioksidansima bogatog povrća, no “bolesnici bi vjerojatno trebali
pojesti više nego što bi htjeli”. Kada je u pitanju plantain, veća inačica
banane, radi se o jednom komadu voća.
“Topiva vlakna imaju moguće blagotvorni učinak na blokiranje ljepljivosti
bakterija za stjenku crijeva, no, određena vrsta topivih vlakna je učinkovita:
vlaknasti materijal poput kukuruza na klipu može pogoršati Crohnovu bolest tako
što oštećuje stjenku želuca”, objasnio je prof. Rhodes.
Uz makronutrijente, brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala –
vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina,
kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Samo 100 grama brokule sadrži 2,6 grama dijetalnih
vlakana.
K. Horvat