Za đumbir smo već svi čuli i otprilike znamo koliko je dobar za naše zdravlje. Đumbir kao začin dolazi iz Azije, a stoljećima se koristi u medicini i prehrani. Daje energiju cijelom tijelu, ublažava probavne smetnje i pospješuje rad srca. Idealan je lijek protiv prehlade i gripe, pa se zimi preporučuje svakodnevna konzumacija.
Iako se smatra kako sadrži svojstva analgetika, antiseptika i antioksidanta, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira i u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Možda niste znali da ga u nekim zemljama tradicionalno koriste za njegu kose i držanje peruti pod kontrolom.
Treba znati da postoji bitna razlika između svježeg i osušenog đumbira tako da orijentalna medicina korijen svježeg đumbira preporučuje za zagrijavanje organizma, preznojavanje i izbacivanje štetnih materija, a osušen korijen protiv kašlja, reume i probavnih tegoba.
Čaj od đumbira koristan je prirodni lijek protiv menstrualnih bolova, glavobolje ili migrene. Donosimo vam dva primjera kako pripremiti čaj od đumbira.
Đumbir i limun protiv migrene
Za one koji pate od migrene evo jednog recepta. Osim sto će ublažiti glavobolju, smanjiti će i osječaj mučnine koji se javlja uz jake glavobolje.
Priprema: Jednu malu žicu suhog đumbira prelijte sa 2,5 dl vrele vode. Ostaviti da se malo ohladi pa dodajte sok od limuna ( 1/2 limuna) i poslužite si dok je još mlak. Ovako pripremljen čaj konzumirajte samo nekoliko dana (tri šalice dnevno). Ne morate čekati napad migrene da bi popili čaj, možete ga piti i u periodima kada migrene nisu izražene kako bi odgodili slijedeći napad.
Spriječite prehladu
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada vam ej samo hladno ili drhtite od prehlade, ova biljka će vam pomoći skoro kao niti jedna druga. Sprječava ili pobjeđuje prehladu a svakako će vas utopliti.
Priprema: Čaj od đumbira ćete pripremiti tako da svježi korijen dodate u kipuću vodu. No prije toga korijen narežete na tanke ploškice i stavite u vodu (jedna litra). Potrebno su vam otprilike dva korijena đumbira. Kuhajte 10 minuta, a zatim procijedite. Po želji dodajte med.
Uživajte!
A. A.