Mlinci inače nemaju nikakve vitamine i minerale, a kada ih samostalno poslužujete, nemaju skoro ništa masti niti dijetalnih vlakana.
100 grama mlinaca ima oko 300 kalorija, a to je i prije nego ih pripremite na hrvatski originalni način – umiješane u mast nekog mesa ili umakom od pečenja. No, ovaj hrvatski recept može biti i nešto manje kaloričan, a ključ je samo da ga pripremite kod kuće i da koristite bilo koje drugo brašno – a da nije bijelo. Pripremaju se na isti način kao i obični, a potrebno vam je tek malo volje! Također, mlinci su odmah zdraviji ako ih pripremite uz puretinu ili samo povrće, a budite pažljivi, odnosno skromni, i pri miješanju s masnoćom iz pečenja, ili s serviranjem umaka!
Sastojci:
- 400 grama brašna – možete po izboru koristiti samo integralno, ili kombinaciju integralnog i bijelog brašna, također možete koristiti brašno bez glutena – poput ječmenog, prosenog ili kukuruznog brašna
- 2 žličice soli
- 200 dl tople vode
- jaje – po vašem izboru
Priprema:
Kao i kod pripremanja mlinaca s bijelim brašnom, sastojke trebate izmiješati tako da dobijete smjesu koja nije pretvrda, niti premekana, te ne smije biti preljepljiva. Ostavite ga barem pola sata da odstoji, a prije toga ga prekrijte krpom kako ne bi došlo do isušivanja tijesta. Zatim ga podijelite na manje komade i svaki od njih izvaljajte do debljine 2 mm. Ne morate paziti na oblik razvaljanog tijesta jer ćete ga u sljedećim koracima trgati.
Pećnicu zagrijte na minimalno 180 stupnjeva, te ih pecite kratko – otprilike 4 minute dok ne poprime skoro zlatnu boju. Takve ispečene ih možete ostaviti sa strane, no ako ih želite odmah pripremati, natrgajte ih i prelijte kipućom slanom vodom i ostavite par minuta da se u njoj prokuhaju.
Nakon što ste ih skuhali, na vama je hoćete li ih samo preliti umakom od pečenja ili ćete ih tek skuhane poslužiti uz povrće i meso!
Pogledajte recept za mlince s patkom i kestenjem, a pogledajte i kako se priprema zdrava tjestenina!
Dobar tek!
Ordinacija.hr