Zdrava i uravnotežena prehrana predstavlja polovicu ključa zdravlja (druga je tjelesna aktivnosti a ne čistoća). Obraćate li pažnju na preporuke stručnjaka i dnevno konzumirate barem pet porcija voća i povrća?
Znamo da je ponekad vrlo teško pratiti svaku namirnicu koju jedemo i uvesti potpuno red u našu kuhinju, no činjenica je da moramo posvetiti više pažnje onome što jedemo. S proljećem su tržnice postale krcate novim svježim voćem i povrćem. Iskoristite darove prirode za zdravlje!
Predstavljamo vam četiri zdrave zelene namirnice!
1. Špinat
Kralj zelenog lisnatog povrća, špinat, pravi je rudnik
minerala i vitamina. Odličan je izvor vitamina C, K, B i beta karotena.
Kako biste zadovoljili sve dnevne potrebe organizma za vitaminima,
dovoljna je samo jedna šalica kuhanog špinata! Špinat sadrži toliku
količinu magnezija da se teško može usporediti s nekim drugim povrćem, a
on će se pobrinuti za zdravlje vašeg srca i mišića.
Istraživanja su pokazala kako smanjuje rizik od raka za čak 34 posto!
Svi spomenuti vitamini i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv
raka, posebno debelog crijeva, pluća i dojke, a dokazano je da je
izuzetno uspješan u sprečavanju pojave agresivnog raka prostate.
2. Kivi
Malen, sladak i blago kiseo, kivi je jedna od dražih voćki koje nam
dolaze s toplim vremenom. Ova mala “dlakava” bomba sadrži dvostruko više
vitamina C od naranči, a ima gotovo jednaku količinu kalija kao banana.
Osim što kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka (pročitajte više o ovom
norveškom istraživanju),
prilično je koristan protiv simptoma mamurluka.
Baš kao što je slučaj
sa špinatom, i kivi je bogati izvor luteina – čuvara očiju.
Dva kivija imaju 93 kalorije te sadrže 1,7 grama proteina!
Kivi pojedite kao međuobrok – pospite ga malom šakom tostiranih badema ili kokosom.
Također, lutein, kojeg špinat sadrži, sačinjava veliki dio očnog pigmenta i može biti od velike koristi za zaštitu vida. Naime, osobe koje su konzumirale veće količine ovog antioksidansa imale su manje izglede razviti senilnu makularnu degeneraciju oka, najčešći uzročnik sljepoće kod starijih osoba. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim za slab vid. Pijenje soka od špinata – dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.
Špinat možete koristiti u jutarnjem povrtnom frapeu ili za pripremu raznih salata. U salatu dodajte i limunov sok kako bi organizam bolje apsorbirao željezo iz špinata. Špinat blanširan u vodi s dodatkom maslinovog
ulja odličan je dodatak jelima s tjesteninom i omletima.
3. Kelj
Jennifer Aniston je živjela na kelju dok se pripremala za (ogoljavajuću) ulogu u filmu Obitelj Miller, a Heidi Klum ima običaj grickati ga umjesto jabuka. Slobodno ga možemo prozvati superhranom, jer kelj sadrži
Kelj je bogat antioksidansom luteinom i sadrži visoke količine vitamina K, A i C te kalcij. Zbog udjela vitamina C kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi. Samo 80 grama skuhanog kelja sadrži 70 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Na kraju imamo zdravlje srce i krvne žile, a čak je i koža u boljoj “formi”.
Kako je krcat folnom kiselinom, kelj je pravi saveznik trudnica koje zbog zdravlja ploda moraju unositi veće količine ovog vitamina B skupine. Čak sadrži više folne kiseline nego brokula…
Probajte napraviti čips od kelja: istrgajte listove u komadiće, premažite ih blago maslinovim uljem, solju i paprom. Pospite po papiru za pečenje i pecite 20 do 30 minuta na 150 stupnjeva.
4. Avokado
Sve popularniji u našim kuhinjama, avokado predstavlja pravo bogatstvo zdravih masnoća. Mononezasićene masne kiseline korisne su za srce i krvne žile jer ih štiti od oboljenja i održava razinu dobrog kolesterola (HDL-a) poželjnom.
Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak: samo polovica avokada sadrži 487 miligrama kalija, što je više nego jedna banana.
Dobrobiti konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu. Pogodili ste, i avokado je krcat luteinom!
Mnogi zaziru od konzumacije avokada zato jer je prilično teško pogoditi
kada je zreo. Naime, njegov “prozor zrelosti” je vrlo kratak. Odaberite
avokado koji je čvrst i težak za svoju veličinu, ali opet blago podatan
kada ga pritisnete. Tada je zreo!
Koristite ga umjesto sirnog namaza na kruhu ili u salatama.
K. Pužar