Crveno i prerađeno meso štete vašem srcu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crveno i prerađeno meso štete vašem srcu

Prehrana koja uključuje veće količine crvenog mesa, prerađenog crvenog mesa, a bogata je masnim mliječnim proizvodima sa sobom donosi rizik od srčanih bolesti, pokazali su američki istraživači studijom.

Žene koje su jele dvije porcije crvenog mesa dnevno imale su
30 posto veće izglede razvijanja koronarne bolesti srca u odnosu na žene koje
su dnevno jele samo pola porcije.

“Naše istraživanje pokazuje kako zamjena crvenog mesa
ili smanjenje njegove količine u prehrani ima važne zdravstvene
dobrobiti
“, tvrdi Adam Bernstein, autor istraživanja i istraživač Odsjeka
za nutricionizam na Harvardu.

Jednako tako, studijom je ustanovljeno kako je veća količina
peradi, ribe i orašastih plodova značajno povezana sa smanjenim rizikom
koronarne bolesti srca
. Žene koje su zamijenile crveno meso nekim drugim
bogatim izvorom proteina imale su znatno niži rizik ove bolesti u odnosu na
ispitanice koje su jele samo jednu porciju crvenog mesa dnevno, i to:

  • 30 posto niži rizik s jednom porcijom orašastih plodova
    dnevno
  • 24 posto niži rizik s jednom porcijom ribe dnevno
  • 19 posto niži rizik s jednom porcijom peradi dnevno
  • 13 posto niži rizik s jednom porcijom bezmasnih mliječnih
    proizvoda dnevno.

Ako želite smanjiti rizik srčanih bolesti i srčanog udara, jedite
manje prerađenih mesnih namirnica, poput hot doga, hrenovki, slanine ili
kobasica.

Postoje mnogi bogati izvori proteina koji ne uključuju crveno meso.
Ne trebaju vam hot dogovi, hamburgeri, kobasice ili salame, koje uključuju
svježe ili prerađeno meso”, savjetovao je Bernstein.

Harvardski
su stručnjaci pratili preko 84.000 žena starih između 30 i 55 godina kroz
razdoblje od 26 godina. Detaljno su analizirali njihovu prehranu kroz ovo razdoblje
– ispitanice su javljale koliko često jedu određene namirnice i koliko su
velike te porcije. Na kraju studije zabilježeno je 2210 nesmrtonosnih srčanih
udara i 952 smrti zbog koronarne bolesti srca.

Iako je istraživanje uključivalo
samo žene, znanje o faktorima rizika za srčane bolesti sugerira kako se ovi
rezultati vjerojatno mogu primijeniti i na muškarce, smatraju autori studije.

Prethodnim je istraživanjem ustanovljeno kako visoki unos prerađenog mesa može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i to
za 17 posto, dok crveno meso i prerađeno meso u kombinaciji povećavaju rizik od 21 do 41
posto.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo