Zdravlje

Zdravlje

Prerađeno meso potiče razvoj dijabetesa

Ako ste pravi ljubitelj hrenovki i raznih salamica, vrijeme je da se riješite nezdrave navike. Naime, visoki unos prerađenog mesa može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i to za 41 posto!

Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u suradnji norveških i američkih znanstvenika. Zaključak istraživanja sugerira kako “visoki unos prerađenog mesa povećava rizik za razvoj dijabetesa za 17 posto, dok crveno meso i prerađeno meso u kombinaciji povećavaju rizik od 21 do 41 posto.”

salamaJedan od glavnih ciljeva istraživanja bilo je razriješiti nedosljednost prijašnjih studija koje su otkrile i pozitivnu i negativnu povezanost između konzumacije mesa i rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Visoka vjerojatnost za razvoj ove bolesti može se biti pripisati nitratima koji se koriste kao konzervansi. Druga istraživanja su zabilježila kako nitrati uzrokuju toksičnost beta stanica. Beta stanice su uključene u proizvodnju inzulina. Zbog toga, njihova je sposobnost proizvodnje inzulina blokirana toksičnošću izazvanom nitratima.

Istraživanja provedena na životinjama su pokazala kako niske razine nitrozamin streptozotocina izazivaju dijabetes tipa 2. Nitrozamini su formirani uslijed međusobnog djelovanja nitrata s amino kiselinama u želucu.

Prijašnja su istraživanja dokumentirala negativne zdravstvene posljedice konzumiranja hrane koja sadrži teške metale. Američki nacionalni institut za rak je upozorio kako “visoki unos crvenog i prerađenog mesa može povisiti rizik za razvoj karcinoma pluća i raka debelog crijeva za 20 posto”.

Svjetska zaklada za istraživanje karcinoma je objavila neposrednu vezu između raka i konzumacije alkohola, crvenog i prerađenog mesa. Oni su također otkrili kako ljubitelji teškog crveno i prerađenog mesa riskiraju preranu smrt.

Sudeći prema ovim rezultatima, vrijeme je da u svakodnevne obroke uključimo više povrća, a manje hrenovki, slanih salama i kobasa. 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo