Hrana i recepti

Hrana i recepti

Domaće ili egzotične bobice – koje jesti?

shutterstock

Volite jesti bobičasto voće, jasno vam je koliko je zdravo, ali se možda pitate koja je razlika između bobica koje rastu u našim predjelima i onih koje rastu u dalekim krajevima poput Himalaja?

U nastavku teksta saznajte koje su razlike između domačih i egzotičnih bobica!

Domaće bobice

Plava boja borovnice potječe od antocijanina, biljnog pigmenta koji je poznat kao vrlo snažan antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti i raka. Borovnica je bogata vitaminima C, E i B6 te brojnim mineralima – po količini je na prvom mjestu željezo.

Brusnica obiluje organskim kiselinama i fitokemikalijama koje onemogućuju razvoj bakterija u mokraćnom sustavu. Sok od brusnice preporučuje se i kao prirodna pomoć protiv bakterije Helicobacter pylori koja uzrokuje čir na želucu i dvanaesniku.

Kupina je riznica vitamina (A, C, E, K) i minerala (kalij, kalcij, magnezij, željezo, mangan, cink…) te bioflavonoida važnih za zdrav vid, srčanožilni i dišni sustav. Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova i snižavanje temperature.

Malina je odličan izvor vitamina C te sadrži gotovo sve minerale, a posebno je “jaka” u obilju antioksidansa. Među njima se ističu elagitanini koji, prema dosadašnjim istraživanjima, štite od raka. Elagitanini se gotovo isključivo nalaze u malinama.

Egzotične bobice

Bobice acai istoimene južnoameričke palme imaju visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina, minerala, vitamina, antioksidansa i proteina. Acai je dostupan u obliku soka, praha ili sušenih bobica, a preporučuju se organski, termički neobrađeni proizvodi.

Himalajske bobice goji među “najrazvikanijim” su namirnicama za jačanje imuniteta i usporavanje starenja. Imaju iznimno visoku antioksidativnu vrijednost zahvaljujući obilju vitamina A, B i C, aminokiselina, željeza… Na tržištu su dostupne sušene bobice i sok.

Amazonske bobice camu camu proglašene su najbogatijim izvorom vitamina C u prirodi – često se navodi da sadrže 30 do 50 puta više vitamina C nego naranča, a obiluju i brojnim drugim antioksidansima. Prah camu camu dodaje se u sok, smoothie, voćnu salatu…

U Patagoniji rastu bobice maqui, drevna indijanska hrana koja je sve popularnija zbog iznimnog obilja antioksidansa među kojima prednjači antocijanin. Sok i prah maqui bobica preporučuju se za podizanje imuniteta i lakše mršavljenje.

Foto: shutterstock

Ivana Vodogažec/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo