Za vas smo pripremili dva ukusna recepta uz koje će vaša zima biti zasigurno slađa i ukusnija! Domaći pekmez od šljiva jelo je kojem malo tko može odoljeti, a donosimo i recept za pripremu zimnicu od slanutka! Nastavite čitati i saznajte kako pripremiti ova dva jela!
Pekmez od šljiva bez
šećera
Jeste li znali da se pekmez od šljiva može pripremiti bez
dodatka ijednog zrnca šećera?
Ako se šljive puste da dozru, dopustit
ćemo da razviju veću količinu voćnoga šećera, a drugi dio tajne sastoji se u
upornom i dugom kuhanju i miješanju. Na taj način omogućuje se da voda ispari i
pekmez se zgusne. Zatvaraju se staklenke u dunstu,
koje se sastoji od završnoga kuhanja punih i zatvorenih staklenki pekmeza u
malo vode, dok staklenke ne naprave cvok i
lagano se ispupče, što nastaje kao posljedica povećanja tlaka i širenja plina
(zraka) ispod poklopaca.
Ono što ćete dobiti kao nagradu za trud
jest sladak pekmez s laganom kiselkastom nijansom. Sada već sa sigurnošću mogu
reći da ga i najveći sladokusci jednostavno obožavaju. Možda je tajna u tome
što na ovaj način pripreme pekmeza prirodan okus voća dolazi do izražaja. I da ne zaboravimo, slično možete ponoviti i
s drugim voćem, samo neka bude dovoljno zrelo.
Sastojci:
- šljive
Priprema:
1. Šljive operite,
ocijedite, raspolovite i stavite kuhati. Za one koji ne vole kožice u pekmezu,
potkraj kuhanja pekmez izmiksajte ili protisnite. Tijekom pečenja smanjite
vatru i stalno miješajte da smjesa ne bi zagorjela.
2. Ovisno o količini
šljiva, kuhanje traje dulje ili kraće. Pečenje pekmeza od šljiva recept je za
strpljive.
Zimnica od slanutka – domaća
konzerva
Ovo jelo od slanutka i povrća idealan je primjer
konzerviranja gotovih jela za trenutke kada ne stignemo kuhati.
Čičvarda u Dalmaciji – slanutak
je grahorica okusa koji pomalo nalikuje kestenu, a priprema se slično grahu. Po
nutritivnim svojstvima dobar je izvor proteina kao i složenih ugljikohidrata,
niskoga glikemijskog indeksa, pogodan pri reguliranju tjelesne mase i u
prehrani osoba s dijabetesom.
Tako
pripremljeno povrće može stajati do dvije godine, a poslužit će kao vrlo ukusno
jelo u trenucima kada nam nedostaje vremena za pripremu čitavog obroka.
Preporuka je da se posluži uz kuhani proso ili tjesteninu, za čiju pripremu nam
treba oko 15 minuta.
Za
ljubitelje graha, moguće je u ovom receptu slanutak zamijeniti grahom.
Domaća konzerva
Sastojci:
- 2 kg suhog zrna slanutka
- sol
- lovor
- 1 kg mrkve
- 1 kg rajčice
- 500 g crvenog luka
- 1 celer
- 6 češnja češnjaka
- mljeveni
crni papar - kim u
zrnu - 100 ml vinskog octa
- 200 ml maslinovog
ulje
Priprema:
1. Slanutak namočite preko noći te skuhajte sa
solju i lovorom.
2. Povrće narežite i pirjajte na maslinovu ulju,
dodajte papar, kim i sol. Potkraj pirjanja dodajte kuhani slanutak te kratko
prokuhajte. Na kraju dodajte vinski ocat.
3. Staklenke sa širokim grlom operite, osušite i
zagrijte u pećnici na 100 ºC pa u vruće dodajte pripremljeno povrće. Zatvorite
metalnim poklopcima i stavite u pećnicu na 100 ºC, oko deset minuta, do pojave prvih
mjehurića u staklenci.
Autorica/ Izvor: Irena Švenda/ iće&piće
Fotografija (šljive): Damir Fabijanić