Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dud ili murva

Kada naiđete na dud, ne zaobilazite ga nego pojedite jer ovo voće toliko slasno da ga se ne smije zaboraviti. Pojedite ga svježeg ili naberite za sirup ili pekmez.

Postoje tri glavne vrste duda, bijeli (Morus alba), crveni (Morus rubra) i crni (Morus nigra). Razlika među njima je u boji ploda, nikako u okusu. Osim što se može jesti u svježem stanju, vrlo je pogodan za pravljenje sokova i sirupa te pekmeza, marmelada i želea ali i rakije. Zbog svoje velike slatkoće dobro se uklapa u jela od divljači. Listovi duda se mogu koristiti za hranidbu domaćih životinja, posebice mliječnih, jer povećavaju mliječnost.

Zdravstvene dobrobiti duda

Kaže se da redovito konzumiranje svježih plodova može pomoći kod sprječavanja nastanka raka, probavnih tegoba i visokog krvnog tlaka. Smatra se da plod pomaže pri olakšavanju bolova u grlu, a u narodnoj se medicini preporučivala kao sredstvo protiv upala, kao protuotrov, fungicid, sedativ ali i tonik za kožu. Bijeli dud se koristi i za liječenje afti i drugih upala u ustima, za bolove u rukama, astmu, bronhitis, opću slabost, prehladu, nesanicu i bolne menstruacije.

Čaj od duda za lijepu kožu

Čaj od listova duda je osobito dobar za čišćenje kože, pa će tako svakodnevno umivanje s čajem od duda vaše lici biti glatko, čisto i lijepo, a najviše će pomoći pri rješavanju akni s lica.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo