Sočni i slatki dud (murva, murvica) zaposjeo je sam nutricionistički vrh zdravih namirnica. Stručnjaci tvrde kako sadrži čak 79 posto više antioksidansa od bilo koje druge vrste super voća.
Krcat sastojcima koji djeluju tako danas pomlađuju, dudov sok može koži podariti mlađi, zategnutiji i sjajniji izgled, a čak može stisnuti pauzu kod stvaranja bora ili sjede kose, tvrde stručnjaci.
Ove bobice, koje mogu biti bijele, crne i crvene boje, bogate su resveratrolom, poznatim antioksidansom iz grožđa koji je odgovoran za sve zdravstvene dobrobiti tog voća. On može spriječiti pogoršavanje vida, smanjiti rizik od krvožilnih bolesti, zaustaviti starenje te tako djelovati kao glavni saveznik dugovječnosti, pa čak i pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka (rak pluća, debelog crijeva, prostate…).
Istraživači laboratorija Brunswick pokazali su ispitivanjima kako sok duda sadrži dvostruko više antioksidansa od soka naranči, brusnica ili šaka borovnica.
“Dud se koristi od davnina kako bi se zaštitili od prehlada i drugih bolesti, stoga nisam iznenađen što je ovo voće bogati izvor antioksidansa. Antioksidansi pomažu imunološkom sustavu koji štiti tijelo od bakterija i virusa. No, oni su također održiva alternativa Botoxu i drugim medicinskim zahvatima zahvaljujući svojstava koja se bore protiv starenja. Smatra se kako resveratrol pomaže, no ne želi svatko stalno piti vino. Sok duda je osvježavajuća, bezalkoholna alternativa”, zaključio je Paul Green, glasnogovornik The Progressive Food Company, tvrtkom koja se bavi proizvodnjom sokova.
K. Horvat