Đumbir - štiti od prehlada i djelulje pozitivno na zdravlje

dumbir6

Iako je za mnoge osobe đumbir tek povremeni dodatak neobičnim jelima, ova korjenasta biljka zapravo je puno više. Đumbir nije svima omiljena namirnica zbog svog jakog okusa ali njegova svojstva koja čuvaju zdravlje i ljepotu trebala bi biti dovoljan razlog za njegovu čestu upotrebu.

Osim što odgađa i smiruje simptome prehlade, potiče cirkulaciju te zagrijava organizam, izaziva znojenje i pojačano lučenje toksina.

Sva dobra svojstva đumbira

  • Zahvaljujući protuupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod boli u zglobovima i mišićima jer djeluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može ublažiti simptome artritisa.

  • Đumbir ima vrlo umirujuće djelovanje na sve organe, posebno na probavni trakt. Oni koji pate od sindroma iritabilnog crijeva sa simptomima nadutosti  mogu popiti đumbir prokuhan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad crijeva.


  • Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazalo je kako je đumbir kod bolnih menstrualnih grčeva jednako učinkovit kao i ibuprofen.

  • Istraživanje sveučilišta Brigham Young utvrdilo je kako on djeluje na organizam bolje od većine lijekova protiv mučnine.

Ordinacija.hr

     Prati nas na Viber Public Chatu!