Zdjela salate ili topla juha mogu biti još ukusnije i zdravije ako u njih stavite malo kurkume! Zašto ovaj ukusan začin jake boje ne bi dodali u čaj ili smoothie ?
Kurkuma je začin koji paše organizmu, poboljšava rad mozga i srca, ali je i snažan blokator stanica raka. Poznata je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Prema kliničkim ispitivanjima, može pomoći u liječenju raka prostate, dojke, maternice, debelog crijeva, jetre, pluća, kože ili predkancerogenih stanja kože. Poboljšava rad imunog sustava tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za ubijanje stanica raka.
Kurkuma je jedan od najpoznatijih začina u svijetu. Popravit će okus gotovo svakog jela, a samo mala količina je potrebna da vaše tijelo učini zdravijim. Možete ju dodati jajima, juhama, salatama ali i napitcima.
Čaj od đumbira i kurkume
- 1 šalica vode
- 1/4 žličice praha kurkume
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- malo mlijeka
- med
Priprema:
Zagrijete na jakoj vatri vodu, dodajte kurkumu i đimbir. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, dodajte mlijeko i med te poslužite.
Začinima protiv gripe i prehlade! Donosimo recept za “Zlatno mlijeko”
Zeleni smoothie za doručak
- 1 šalica kelja, špinata (ili povrće po želji)
- 1 banana
- 1 čaša kokosove vode
- 1 žica maslaca od kikirikija
- žličica kokosovog ulja
- prstohvat kurkume
- malo leda
Sve sastojke stavite u blender dok se ne pretvori u gustu tekućinu. Poslužite odmah.
Kurkuma: djeluje protuupalno, liječi depresiju, promaže kod bolesti…
A. A.
Foto: Shutterstock