Ako upitate prijatelje što najviše vole doručkovati rijetko ćete čuti da je to zobena kaša. Izbjegavanje ovog zdravog obroka neka postane stvar prošlosti – zobena kaša ne samo da je zdrava nego može biti ukusna i raznovrsna.
Zob predstavlja dobar izvor proteina, ali je i krcata mineralima poput kalija, magnezija, fosfora, mangana, bakra i cinka. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišene razine kolesterola, u sprječavanju raka debelog crijeva, ali i predstavlja dobar lijek protiv zatvora.
Volite li začinjenu, slatku, punu proteina ili zdravih masnoća, imamo recepte za vas!
Zobena kaša s rajčicom i bosiljkom
Potrebni sastojci:
- 200 ml pirea od rajčice
- 200 ml mlijeka (po želji voda)
- 1 šalica zobenih pahuljica
- prstohvat soli
- nekoliko listića bosiljka
- ½ režnja češnjaka
- ½ žlice parmezana
- prstohvat šećera
- papra po želji
- nekoliko pinjola
Priprema: U posudi tekuće sastojke, zobene pahuljice i sol zakuhajte. Smanjite vatru i cijelo vrijeme miješajte. Kad smjesa postane gusta, natrgajte listiće bosiljka te dodajte u posudu zajedno s nasjeckanim češnjakom. Dodajte sve ostale sastojke i maknite s vatre čim postignete željenu gustoću (otprilike 5 minuta). Ukrasite pinjolima, ostatkom bosiljka i parmezanom.
Zobena kaša s kivijem i limunom
Potrebni sastojci:
- 1 šalica mlijeka ili vode
- ½ šalica zobenih pahuljica
- 1 zrela banana
- 1 žlica soka od limuna
- prstohvat soli
- 1 kivi (narezan na ploške)
Priprema: Vodu (mlijeko) zakuhajte u posudi, dodajte zobenu kašu te smanjite vatru. Bananu zgnječite vilicom i stavite u posudu. Miješate. Kada primijetite da je nešto tekućine isparilo dodajte sok limuna i sol. Kada ste zadovoljni s gustoćom kaše, iz posude za kuhanje ju prebacite u posudu iz koje ćete jesti. Ukrasite kivijem.
Zobena kaša s medom i kruškom
Potrebni sastojci:
- 1 šalica mlijeka
- 3 jušne žlice vode
- 2 čajne žlice meda
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 zgnječena kruška
- 1/2 čajna žlica cimeta
- za ukras: orašasti plodovi ili sušeno voće
Priprema:
U posudu stavite med, mlijeko, vodu te pustite da zakuha – uz stalno miješanje. Smanjite vatru i dodajte zobene pahuljice – dobro promiješajte da se sastojci povežu. Kuhajte tako 5 minuta, a kad smjesa postane gusta, maknite s vatre. Sad dodajte krušku i cimet te dobro promiješajte. Za ukras i puniji okus ukrasite orašastim plodovima ili sušenim voćem.
Ovako pripremljene kaše možete jesti hladne ili tople, a ukrasiti možete čime god poželite.
Ana A.
Isprobajte i zobenu kašu s marelicama za kontrolu kolesterola