Grickajte kikiriki i zaštitite svoje srce - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grickajte kikiriki i zaštitite svoje srce

Kako se lako možete zaštititi od bolesti srca? Grickajte kikiriki! Naime, stručnjaci Sveučilišta Vanderbilt ustanovili su kako je česta konzumacije ovog orašastog ploda povezana s nižim rizikom od smrti zbog bolesti srca.

Stručnjaci su prikupljali podatke od oko 200.000 ispitanika iz Kine i SAD-a kroz razdoblje između pet i 12 godina, a ustanovili su kako su upravo one osobe koje su konzumirale najviše kikirikija imale 17 do 21 posto niži rizik od smrti zbog bolesti srca. Istovremeno, njihov je rizik od moždanog udara bio niži, no ne toliko koliko i rizik od smrti zbog srčanih bolesti.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine.

Iako je kikiriki bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i maslac od kikirikija pomažu snižavanju kolesterola, triglicerida ali ne uzrokuje debljanje. Ova je zdrava grickalica prava hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

Kikiriki također sadrži vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva. Vlakna su također dobra za probavu. Ako želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznati orašasti plod uvedete u redovitu prehranu.

Jednu stvar valja dobro zapamtiti: ako ste alergične na kikiriki, njegova konzumacija je strogo zabranjena!

Isprobajte Kung pao piletinu s kikirikijem!

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo