Hrana i recepti

Hrana i recepti

Himalajska ili stolna sol – koja je zdravija i bolja?

Ako razmislite o činjenici kako prosječna osoba u danu konzumira od 4,000 -6,000 mg soli, biti će vam jasno zašto toliko ljudi na svijetu boluje od određenih bolesti.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5,000 ​mg, što bi bila jedna čajna žličica. Osobe koje ne paze na to što jedu, mogu u organizam unijeti do 10,000 mg soli što je i do 4 puta više od dnevne preporučene doze što može ozbiljno naštetiti zdravlju. 

Stalnim konzumiranjem prekomjerne doze soli narušava se zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, svakako bi trebale pripaziti na unos soli u organizam. Najveći dio soli unosimo gotovom ili polu gotovom hranom.

10 supernamirnica za zdravlje bubrega

Odabri kvalitetnije soli i smanjen unos iste može imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje

Stolna sol

Stolna (kamena) stol je vjerojatno najpopularniji začin u kuhinji. Dobiva se iskapanjem naslaga soli ali na naš stol ne dolazi u prvotnom obliku. Naime, ona prolazi kroz brojne kemijske procese te su joj dodani aditivi kako bi se riješila svih nečistoća koji su ustvari svi važni minerali potrebni organizmu. Ono što ostaje nakon “čišćenja” jest 99% natrijev klorid čije molekule snažno privlače vodu iz tjelesnih stanica i tako uzrokuju dehidraciju.

Kalij – pomaže održati normalan tlak. Znate li u kojim namirnicama ga ima najviše?

Himalajska sol

Iskopava se u rudnicima u podnožju planinskog lanca Himalaja, a prepoznatljiva je po ružičastoj boji. Za himalajsku sol tvrdi se da je najčišća na svijetu – milijunima godina se kristalizirala se unutar Himalaja zaštićena snijegom i ledom od bilo kakvih vanjskih utjecaja. Navodno ima najbolji omjer različitih minerala koji su u potpunosti očuvani zato što se sol proizvodi tradicionalnim postupcima bez industrijske prerade.​

Foto: Shutterstock

Infografika: Milan Ilić/Večernji list

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo