Hrana koja nas čini sitima - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana koja nas čini sitima

Ponekad ključ mršavljenja i zadržavanja dobrih rezultata nije u tome koliko jedemo, nego u vrsti namirnica koje konzumiramo.

Hrana koju jedemo određuje razinu naše sitosti: koliko ste
se puta najeli tjestenine, a već bili gladni nakon 45 minuta? Sastavili smo
popis namirnica koje možete jesti za međuobrok, jednako kao i za glavni obrok,
a koje će vas zasititi.

Masna riba

Masne ribe kao što su losos, tuna, skuša, sleđ i sardine
sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina koje snizuju kolesterol i
ubrzavaju metabolizam. Omega-3 snizuje razinu hormona leptina koji neposredno
utječe na naš metabolizam Njegova se razina smanji za vrijeme posta, a povisi
se za vrijeme obroka. Istraživanjima je dokazano kako leptin pobjeđuje
glad
kada se intravenozono da patološki pretilim osobama.

Citrusi

Zima je vrijeme kada se najčešće okrećemo blago kiselkastim
i sočnim plodovima kao što su naranča, mandarina, limun, limeta, grejp,
satsuma, klementina i svi njihovi hibridi. Iako sadrže fruktozu, citrusi su
siromašni kalorijama. Tako sto grama naranče sadrži 48 kcal, dok ista količina
limuna sadrži 50 kcal.

Citrusi su bogati vitaminom C koji pomaže tijelu brže
procesuirati masnoće i stimulirati aminokiselinu karnitin – ona također ubrzava
kapacitet tijela za sagorijevanjem masti.

Zeleno povrće

Špinat, šparoge i brokula imaju visoko termički učinak na
tijelo, a ne sadrže puno kalorije. Ovo znači da je gotovo nemoguće da tijelo
ove namirnice pohrani kao masnoću jer se većina kalorija sagori za vrijeme
probave. Također, vlakna u ovim namirnicama sadrže antioksidanse, vitamine i
minerale koji pridonose osjećaju sitosti.

Grah

Najrasprostranjenija mahunarka na svijetu, grah, pun je vlakana
i dobar je izvor proteina. Smeđi, bijeli ili crveni grah jedan je od najboljih
biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Tijelu
treba puno vremena kako bi ga probavilo, što znači da se dulje osjećamo sitima.

Kokice

Kukuruz iz kojeg se dobivaju kokice je bogat vlaknima, a ne
sadrži puno kalorija. Kada ispečete kokice, dugo ćete se baviti cijelom
zdjelom, što znači da ćete jesti duže, a samim time biti sitiji. Jedino čega se
morate čuvati su dodaci masnoće i preljeva.

Orašasti plodovi

Nezasoljeni, neprocesuirani orašasti plodovi sadrže puno
proteina, masnoća, minerala i mikronutrijenata, a njihovi su predvodnici bademi
i orasi. Kada se osjećate gladno, nemojte posegnuti za sendvičem, nego probajte
pojesti šaku oraha. Osjećat ćete se energizirano, a vašem struku neće ništa
smetati.

Jabuke

Visoki postotak vode i vlakana koje sadrže jabuke glavni su
razlog zbog kojeg nas one drže sitima. Kora sadrži vlakna koja tope pektin,
prirodni sastojak koji je odgovoran za kontroliranje osjećaja gladi. One mogu
pomoći u snižavanju kolesterola, kontroliranju šećera u krvi i pomoći pri
mršavljenju. Čak mogu spriječiti određene vrste karcinoma. Svakako konzumirajte
kožu jabuka kako biste dobili što više vitamina C.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo