Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana za lijepu kožu!

Kreme su učinkovite, ali samo do određene granice. Ako želite doista glatku, sjajnu i elastičnu pobrinite se za pravilnu prehranu.

I obrnuto je također točno, što manje pažnje posvećujemo vlastitoj prehrani
imat ćemo više problema s kožom – suha koža, prerano starenje, bore. Ove se
promjene neće dogoditi odjednom, no izgladnjujte kožu dovoljno dugo i uskoro će
se način života početi odražavati na vašem licu.

Većina stručnjaka kaže kako je uravnotežena prehrana, odnosno princip svega po malo, pravi
put do sjajne kože.  Koje namirnice njeguju kožu iznutra?

Mliječni proizvodiMliječni proizvodi (sa smanjenim udjelom masnoće).  Jedan od
najvažnijih sastojaka zdrave kože je vitamin A – a njega možemo dobiti
konzumirajući mliječne proizvode. Osobe
koje imaju problema s dijabetesom ne
mogu pretvoriti beta karoten u vitamin A. Beta karoten nalazi se u nizu
namirnica, primjerice u mrkvi, pa je duplo važnije unositi ovaj vitamin putem
mliječnih proizvoda. Tako jogurt sa manjim udjelom mliječne masti ne
samo da obiluje vitaminom A, već je i dobar za probavni sustav (sadrži acidophilus
bakterije).

Jagode, borovnice, kupine, šljive. Nedavna studija, objavljena u časopisu Journal of Agricultural
and Food Chemistry, pokazala je kako ove četiri vrste voća sadrže više
antioksidansa od bilo koje druge hrane. Slobodni radikali oštećuju membranu i
stanice kože, a može doći i do štećenja stanične DNA. Antioksidansi i druge
fitokemikalije štite stanice, pa je automatski manji rizik od oštećenja. A kada
stanice štitite od oštećenja, također im pružate zaštitu od preranog starenja. I drugo voće i povrće bogato antioksidansima, poput artičoka, graha i oraha
održava kožu mladolikom.  

LososLosos, lanene sjemenke, orasi.  Ova naizgled nepovezana hrana sadrži esencijalne
masne kiseline i zato je ključ zdrave kože. Ove masne kiseline održavaju kožu stanice
zdravima, ali i služe kao zaštita od prodora toksina. Stanice sadrže i
vodu, pa što je jača zaštita, to će sama stanica bolje zadržati
vlagu. A to znači, mlađu, elastičniju kožu. Esencijalne masne kiseline štite
organizam i od upalnih procesa koji mogu oštetiti arterije i uzrokovati srčane
bolesti.

Najpoznatije masne kiseline su omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje
moraju biti u ravnoteži, kako bi tijelo bilo zdravo. Iako svi, uglavnom, imamo
dovoljno omega-6 masnih kiselina, većini ljudi nedostaje omega-3 masnih
kiselina. Riba, orasi i lanene sjemenke najbolji su izvori masnih kiselina.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo