Hummus je namaz od slanutka i sezama uz dodatak začina. Slanutak se kuha i pasira, a sezam prži i melje te time nastaje tahini pasta, uz dodatak limuna, octa, soli i ulja nastaje najvjerojatnije najzdraviji i najfiniji namaz na svijetu.
Hummus je namaz poznat više od 2000 godina, a potječe iz bliskoistočnih zemalja. Često ga koriste i kuhinje južnog Mediterana, a zapadna kultura ga je u novi vrijeme otkrila i od njega pravi razne varijacije.
Za pripremu hummusa najbitniji su omjeri sastojaka slanutka i sezama, kao i začina. Pravilan balans daje božanstven okus, dok prenaglašavanje jednog sastojaka čini okus neravnomjernim.
Osim toga, vrlo je važno imati svježe i kvalitetne sastojke, a pravi znalci kažu da je tajna u sezamu. Posebnost ovog jedinstvenog namaza je u njegovoj punoći okusa, visokim nutritivnim vrijednostima i iznimnoj mazivosti.
S čime servirati hummus?
Hummus se može servirati na različite načine, a najviše se koristi kao namaz za kruh ili kao dip sa svježim povrćem, poput narezanih mrkva ili celera u listu. Hummus je odmah spreman za jelo kao samostalni obrok ili prilog, a može se jesti u svako doba dana i u svim prilikama.
Može se poslužiti kao namaz za doručak ili predjelo, užina na poslu uz sendvič ili kao zdravi obrok u školi. Izvrstan je za finger food party, kanape sendviče, a može se poslužiti i uz roštilj. Mada je izrazito pogodan za vegetarijance, hummus se izvrsno slaže sa mesom sa roštilja ili pršutom – poručili su iz Sana delikatesa.
Slanutak je poznat kao biljno meso jer je bogat proteinima, a sezam je izrazito bogat kalcijem. Zbog svojih glavnih sastojaka, hummus je optimalnog omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina B6, vlakana i lecitina. Niskog je glikemijskog indeksa te je zbog toga pogodan za dijabetičare, a ne sadrži ni masnoće životinjskog porijekla. Također ne sadrži gluten i pogodan je za osobe osjetljive na gluten.
Pileća prsa s koricom od hummusa
Sastojci za 4 osobe:
- 4 fileta pilećih prsa
- 120 g Sana hummusa čili
- 80 ml povrtne juhe
- 200 g tikvica
- 1 režanj češnjaka
- 80 g kukuruza iz konzerve
- 100 g cous cous-a
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
Operite tikvice i odrežite im krajeve, potom ih prepolovite i narežite na polumjesece. Ogulite režnjeve češnjaka i narežite ih na listiće. U tavu na srednje jakoj vatri ulijte malo maslinovog ulja te na njemu, sa svih strana, popržite pileće filete. Nakon 5 minuta prženja, kada su se piletini sa svih strana zatvorile pore, stavite je u vatrostalnu posudu. U tavu u kojoj ste pržili filete piletine dodajte još malo maslinovog ulja i narezanu tikvicu. Dodajte soli i pržite na srednje jakoj vatri.
U odvojenu zdjelu stavite Sana hummus s čilijem i dodajte malo povrtne juhe. Sastojke promiješajte kako bi dobili nešto rjeđu smjesu. Dobivenu smjesu prelijte na napola pečene filete piletine. Piletinu prekrivenu hummusom pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C. Kada je tikvica malo omekšala, u tavu dodajte narezan češnjak, a potom i kukuruz iz konzerve. Sastojke u tavi posipajte s malo cous cous-a te ulijte povrtne juhe da ih pokrije. Sve zajedno, povremeno miješajući, kuhajte na srednje jakoj vatri. Poslužite.
Svjetski dan hummusa
Osim što možete uživati u ovom prefinom receptu, uz Sana delikatese proslavite i Svjetski dan hummusa 13. svibnja, a očekuju vas sve do 15. svibnja u City Centru One West Zagreb. Svjetski dan hummusa počeo je s obilježavanjem 2012. godine, od dvoje zaljubljenika u hummus. Događaj se razvija i prati preko društvenih mreža, a prošle godine ovaj globalni događaj dosegnuo je preko 10 milijuna ljudi iz 40-tak zemalja.
Isprobajte i burgere od slanutka i poslužite ih uz najdraži namaz i salatu, a pripremite i paštetu u samo 5 minuta!
Foto: Shutterstock
G.H.