Vjerujemo kako vas je mama već uvjerila da je puuuno povrća dobro za vaše zdravlje. Stoga, pretpostavljamo kako vas ne trebamo i mi dodatno uvjeravati u ovu činjenicu. Naime, za konzumaciju povrća (i voća) postoji nekoliko stotina zdravstvenih razloga.
Međutim, neke osobe jednostavno ne vole povrće i točka. Kako bismo vam ipak olakšali konzumaciju iznimno hranjivih vege namirnica, predstavljamo vam trikove koji će vam olakšati započinjanje “ljubavne veze” s ovom skupinom hrane. Predstavljamo vam 10 ideja kojima omražene namirnice možete pretvoriti u prave poslastice, počevši već od danas!
1. Kupujte baby povrće
Kako određene vrste povrća sazrijevaju, tako njihov okus postaje sve intenzivniji. Stoga predlažemo da se okrenete tzv. baby verzijama. Ovo umanjeno povrće ima bogatiji okus, ali sve zdravstvene beneficije poput povrća normalne veličine. Eksperimentirajte s baby artičokama, repom, tikvicama i mrkvom. Baby povrće nudi više okusa, manje gorčine i izraženiju teksturu. Osim toga, mlađe povrće zahtijeva i manje kuhanja.
2. Začinite ga maslinovim uljem
Iako nas kardiolozi svakodnevno upozoravaju da smanjimo unos loših masti kad god je to moguće, upotreba maslinovog ulja može nam osigurati zdravstvenu korist! Uz to, ova će vam blagotvorna tekućina pomoći da zavolite povrće! Kad se ulje poveže sa sezonskim povrćem i začinima, dobit ćete slasnu poslasticu. A veza između izbjegavanja povrća i određenih vrsta karcinoma je dovoljno jak da opravda dodatne kalorije koje ćete unijeti u organizam konzumirajući preporučenih pet do devet obroka voća i povrća svaki dan.
Isprobajte: Brokulu namažite mješavinom maslinovog ulja, soli i papra pa pecite u pećnici na 190° C oko 40 minuta.
3. Koristite umake
Sirovo povrće vjerojatno
nije prva stvar koju ćete uzeti “pod zub” kad vas uhvati potreba za nekom
grickalicom. Vjerojatno ćete prije pasti u iskušenje pojesti neku nezdravu
sitnicu. Ipak, probajte se suzdržati od slanih štapića i ćipseva. Radije uzmite
sirovo povrće pa ga, za vrijeme grickanja, umačite u neki bezmasni umak ili preljev
za salatu.
4. Recite “da” siru
Umjerena količina umaka od topljenog
sira može značajno popraviti i obogatiti okus brokule ili cvjetače. Ako
spremate varivo od mahuna, špinata ili kelja, u lonac jednostavno ubacite nekoliko
komadića omiljenih sireva (uključujući malo krem sira ili fete).
5. Počnite blanširati
Jeste li se ikad zapitali
zašto Kinezi konzumiraju puno više povrća nego Amerikanci ili Europljani,
uključujući i ono jakog okusa poput brokule? Prava
tajna se krije u pripremanju povrća tj. blanširanju. Ovu je tehniku moguće
“odraditi” kipućom vodom ili parom. Stručnjaci tvrde da
ova potonja metoda bolje čuva nutrijente u namirnicama.
6. Prokulicama godi brzo kuhanje
Ako je okus prokulica za vas ukus jednostavno prejak, evo
jednostavnog načina da i ovo povrće pretvorite u deliciju: prerežite prokulice dijagonalno
i podijelite ih na kolutiće. Smjestite
ih u vatrostalnu zdjelicu, zalijte s malo vode, pa dodajte maslac i dosta
sjemenki kima. Ubacite ih u mikrovalnu i kuhajte dok ne omekšaju.
7. Kupujte samo zrele rajčice
Iako se rajčica čvrsto drži
na popisu omiljenog nam povrća, mnogi se ljudi žale na njihov ponekad čudan okus,
kašasti ili preblagi osjećaj u ustima. Kako odabrati najbolje primjerke?
Stručnjaci tvrde: kupujte samo potpuno zrele rajčice, čime ćete izbjeći gorak
okus.
8. Povrće pohranjujte dalje od voća
Evo i konkretnog primjera: ako pastrnjak (koji sam po sebi ima snažan okus) pohranite s jabukama i ostalim
voćem, ova dvogodišnja povrtna kultura može postati gorka. U prisutnosti voća će i mrkva,
tikvice te određeno bilje promijeniti okus, dok se kupusnjače poput brokule,
prokulice i kupusa mogu opustiti i požutjeti.
Najbolji
način za pohranu pastrnjka: pohranite ga u papirnatu vrećicu, zajedno s marelicama,
avokadom, breskvama, dinjama, paprikama i rajčicama. Sve ove namirnice proizvode
etilen. Papirnate vrećice s voćem i povrćem pospremite u odvojene pretince
frižidera.
9. Izbjegavajte gorke patlidžane
Svi ljubitelji povrća
znaju da su prezreli patlidžani gorki. Međutim, ako ste uvjereni da ćete
njihov okus moći otkriti prema veličini ovog vlaknastog i kalijem bogatog
povrća, varate se. Stoga vam otkrivamo trik kojim ćete “uhvatiti”
gorkog uljeza: ako nakon pritiska patlidžana vaš palac ostavlja trag u povrću koji
se ne vraća, patlidžan će biti spužvast i lošeg okusa bez obzira na veličinu.
Kako biste dodatno
smanjili gorki okus patlidžana, nakon što ga narežete, malo ga posolite, a
zatim čekajte pola sata, isperite i nastavite sa svojim receptom. Sol
izvlači vodu, koja sadrži tvari koje daju gorki okus. Znajte da se oko patlidžana
zaista vrijedi potruditi: unutrašnjost ovog povrća obiluje antikancerogenim polifenolima.
10. Spretno “zamaskirajte” povrće
Ako vam se ne sviđa okus
povrća, juha može biti najbolje rješenje za vas: većina juha se mora kuhati
toliko dugo dok povrće ne omekša, pa će i njegov okus oslabiti, a začini
postati izraženiji.
Također
možete prokrijumčariti naribanu mrkvu ili tikvice u muffine i kruh – pa čak i u
mesnu štrucu. Sljedeći
put kad ju napravite, nakon što ste dodali uobičajene krušne mrvice i
jaja, ubacite i 1 šalicu naribanog povrća: luk, tikvice, šampinjone, mahune.
K. R.