Imamo jeftino rješenje za mamurluk! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Imamo jeftino rješenje za mamurluk!

Kinesko se istraživanje nije oslanjalo na subjektivan doživljaj ispitanika u liječenju mamurluka, već na molekularnu biologiju.

Opijanje i mamurluk: Što pali, a što je bapska priča?

Malo ste sinoć zaružili i pretjerali s pićem pa vas ujutro boli glava? Ako mislite da se “klin klinom izbija” i da možete “poništiti” svaki negativan učinak alkohola dodatnim ispijanjem istih pića ujutro, gadno se varate. Umjesto isprobavanja ovih mitova probajte s nečim što zapravo djeluje: popijte gazirani sok s okusom limuna.

Naime, kineski istraživači Sveučilišta Sun Yat-Sen tvrde kako je upravo ovakav napitak rješenje za mamurluk – Sprite ili bilo koji slični sok najbolje može pomoći tijelu i procesuiranju alkohola.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali 57 pića i njihov utjecaj na mamurluk. U obzir su došli mnogi biljni čajevi i gazirani sokovi, a upravo oni gazirani napitci s limunom ili limetom su najbolje osvježili “pijanice”.

Njihovo istraživanje se nije oslanjalo na subjektivan doživljaj ispitanika, već na molekularnu biologiju. Kada pijemo alkohol, naša jetra otpušta enzim alkohol dehidrogenazu (ADH) koja razgrađuje etanol u alkoholu na kemikaliju acetaldehid (tada manje alkohola uđe u krvotok). Ona se zatim razgrađuje na acetat i enzim aldehid dehidrogenazu (ALDH). Dok je acetat bezopasan, upravo je acetaldehid taj koji za sobom povlači simptome mamurluka. Kineski su istraživači analizirali učinak raznolikih napitaka na ADH i ALDH i ustanovili kako biljni napitak od konoplje zapravo produžuje ADH proces i inhibira proces ALDH, što znači da produljuje trajanje mamurluka, dok Sprite ubrzava ALDH proces – brže razgrađuje alkohol i tako skraćuje trajanje mamurluka.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo