Imate povišen kolesterol? Prilagodite način kuhanja! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Imate povišen kolesterol? Prilagodite način kuhanja!

Ako su pretrage pokazale kako imate povećanu količinu masnoće u krvi, najjednostavnije je
da smršavite. Pravilna kura za mršavljenje bit će dovoljna da se riješite viška kolesterola,
i potom uvijek postupajte tako!

Poželjno je jesti tako da ne prijeđete granicu od 300 mg kolesterola dnevno (toliko, primjerice, sadrži jedan žumanjak). Ako ste skloni obilnim obrocima, i to će utjecati na postotak kolesterola u krvi.

Prilagodite način kuhanja

Određene metode kuhanja vrlo su prikladne za dijetu protiv kolesterola:

  • Kuhanje na pari ili u ekspres loncu preporučuje se za povrće, jer ćete tako sačuvati okus i vitamine.
  • U pećnici meso ne omatajte slaninom, obrežite masnoću, a peradi izbodite kožu da masnoća iscuri.
  • Pečenje u aluminskoj foliji vrlo je pogodno za ribu, na primjer filete od bijele ribe ili bijelo meso peradi.
  • U mikrovalnoj pećnici može se peći bez dodatka ulja ili drugih masnoća.
  • U kuhinjskom posuđu s dvostrukim dnom za koje se hrana ne lijepi: omogućuje tradicionalno kuhanje uz dodatak vrlo malo masnoće.

Najbolji umaci

Brojne su mogućnosti da začinite topla jela (povrće, meso, ribu…). A sve s vrlo malo masnoća. Isprobajte:

  • Komadić biljnog margarina (veličine lješnjaka)
  • Kiselo vrhnje od obranog mlijeka (jedna do ruba napunjena žlica, da nema više od 2 g, dovoljna je za dvije porcije).
  • Sok od mesa s kojeg je obrana masnoća (dovoljno je staviti neko vrijeme na hladno i ukloniti masnoću s površine).
  • Juha od svježih rajčica (pasirane svježe rajčice ili umak od – oboje vrlo nemasno i ukusno).
  • Mesna juha od kocke ili iz vrećice (goveđa, pileća, riblja…)

kU salatu, sirova jela, mesu ili ribi, možete dodati:

  • Blagu majonezu (samo jedna jušna žlica) ili klasičnu majonezu kojoj dodamo snijeg od bjelanjka.
  • Umak na bazi jogurta ili bijelog svježeg sira, lišenog svake masnoćesa sokom od limuna.
  • Začinske trave (peršin, celer, vlasac, krasuljica…)
  • Umak za salatu neka bude lagan bez obzira na to jeste li na dijeti ili ne.

Svakako izostavite

  • masno meso
  • suhomesnate proizvode (osim krte šunke)
  • maslac i margarin
  • sireve koji imaju više od 40 posto masnoće
  • žumanjke

Redovito uzimajte

  • svježe voće i povrće
  • kruh od miješanih žitarica, od riže, suhog povrća (leća, grah)
  • ribu – ali ne prženu u ulju niti masnu
  • mliječne proizvode bez masnoće (jogurt, obrano mlijeko, kravlji sir)

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo