Ako su pretrage pokazale kako imate povećanu količinu masnoće u krvi, najjednostavnije je
da smršavite. Pravilna kura za mršavljenje bit će dovoljna da se riješite viška kolesterola,
i potom uvijek postupajte tako!
Poželjno je jesti tako da ne prijeđete granicu od 300 mg kolesterola dnevno (toliko, primjerice, sadrži jedan žumanjak). Ako ste skloni obilnim obrocima, i to će utjecati na postotak kolesterola u krvi.
Prilagodite način kuhanja
Određene metode kuhanja vrlo su prikladne za dijetu protiv kolesterola:
- Kuhanje na pari ili u ekspres loncu preporučuje se za povrće, jer ćete tako sačuvati okus i vitamine.
- U pećnici meso ne omatajte slaninom, obrežite masnoću, a peradi izbodite kožu da masnoća iscuri.
- Pečenje u aluminskoj foliji vrlo je pogodno za ribu, na primjer filete od bijele ribe ili bijelo meso peradi.
- U mikrovalnoj pećnici može se peći bez dodatka ulja ili drugih masnoća.
- U kuhinjskom posuđu s dvostrukim dnom za koje se hrana ne lijepi: omogućuje tradicionalno kuhanje uz dodatak vrlo malo masnoće.
Najbolji umaci
Brojne su mogućnosti da začinite topla jela (povrće, meso, ribu…). A sve s vrlo malo masnoća. Isprobajte:
- Komadić biljnog margarina (veličine lješnjaka)
- Kiselo vrhnje od obranog mlijeka (jedna do ruba napunjena žlica, da nema više od 2 g, dovoljna je za dvije porcije).
- Sok od mesa s kojeg je obrana masnoća (dovoljno je staviti neko vrijeme na hladno i ukloniti masnoću s površine).
- Juha od svježih rajčica (pasirane svježe rajčice ili umak od – oboje vrlo nemasno i ukusno).
- Mesna juha od kocke ili iz vrećice (goveđa, pileća, riblja…)
U salatu, sirova jela, mesu ili ribi, možete dodati:
- Blagu majonezu (samo jedna jušna žlica) ili klasičnu majonezu kojoj dodamo snijeg od bjelanjka.
- Umak na bazi jogurta ili bijelog svježeg sira, lišenog svake masnoćesa sokom od limuna.
- Začinske trave (peršin, celer, vlasac, krasuljica…)
- Umak za salatu neka bude lagan bez obzira na to jeste li na dijeti ili ne.
Svakako izostavite
- masno meso
- suhomesnate proizvode (osim krte šunke)
- maslac i margarin
- sireve koji imaju više od 40 posto masnoće
- žumanjke
Redovito uzimajte
- svježe voće i povrće
- kruh od miješanih žitarica, od riže, suhog povrća (leća, grah)
- ribu – ali ne prženu u ulju niti masnu
- mliječne proizvode bez masnoće (jogurt, obrano mlijeko, kravlji sir)
K. R.