Samose su omiljena hrskava užina stanovnika južne, jugoistočne i središnje Azije, roga Afrike te arapskog poluotoka.
I dok vanjskim izgledom podsjećaju na triangl, unutrašnjost im je ispunjena začinjenim krumpirom, lukom, graškom, korijanderom, mljevenim mesom, ribom ili sirom.
Popularna indijska vegetarijanska verzija sadrži brašno, krumpir, luk, začine i zeleni čili.
Samose su danas vrlo popularne u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u.
Iako se prema tradicionalnoj recepturi prže u ulju, zapadnjaci ih vole peći, što predstavlja zdraviji izbor.
Ako se želite okušati u pripravljanju tradicionalnih indijskih samosa, isprobajte naš recept.
Sastojci za jastučiće:
225 grama namjenskog brašna
80 ml tople vode
2 žlice ulja
malo soli
Sastojci za nadjev:
3 – 4 krumira (skuhati, oguliti i zdrobiti)
sitno nasjeckani luk
2 protisnuta režnja češnjaka
1/2 šalice kuhanog graška
1 – 2 zelene čili papričice (sitno nasjeckane) ili
2 čajne žličice curry praha
½ čajne žličice smrvljenog đumbira
1 žlica sitno mljevenog korijandera
1 žlica ulja
sol, papar
crveni čili prah za bolji okus
Priprema nadjeva:
Na zagrijanoj tavi popržite luk i češnjak.
Umiješajte začine.
Dodajte krumpir i ostalo povrće.
Dobro promiješajte i pokriveno ostavite kratko krčkati na laganoj vatri kako bi se okusi proželi.
Priprema jastučića:
Pomiješajte sve sastojke u zdjelu.
Vodu dolijevajte malo po malo.
Umijesite glatko tijesto.
Pokrijte plastičnom zdjelom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Završna izrada:
Tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova.
Svaki dio razvaljajte u krug promjera 15 cm.
Zatim ga razrežite da na dva jednaka dijela. Rubne dijelove tijesta namažite vodom, napunite smjesom i oblikujte u triangl. Pržite samose u vrućem ulju dok ne poprime blagu smeđu boju.
Odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće.
S.J.