Intolerancija na hranu i infekcija candidom: Koji su simptomi i kako otkriti problem - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Intolerancija na hranu i infekcija candidom: Koji su simptomi i kako otkriti problem

Učestali gastrointestinalni problemi poput mekanih i čestih stolica, mučnina, nadutosti, plinova i grčeva u crijevima sve su češći u današnjem društvu.

Užurbani način života, stres, loša prehrana, prečesto korištenje antibiotske terapije i premalo kretanja ostavljaju posljedice na naš organizam. Osim gastrointestinalih smetnji, sve je češći problem jakih i čestih glavobolja, povećanja tjelesne mase, osipa, svrbeža i crvenila na koži te umora. Ako ste obavili sve specijalističke liječničke preglede te niste ustanovili uzrok ovim problemima, te nemate klasičnu alergiju onda je moguće objašnjenje intolerancija na hranu ili pak infekcija Candidom.

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu. Intolerancija na hranu u osnovi znači da vaš probavni sustav ne podnaša hranu koju jedete, stvarajući tako niz simptoma i problemima s kojima se susrećete. Iako intolerancija nije po život opasna, ona je jako neugodna te narušava kvalitetu života. Simptomi intolerancije na neku namirnicu javljaju se odgođeno, od nekoliko sati nakon konzumacije problematične namirnice pa sve do 72 sata nakon zbog čega je teško samostalno locirati o kojoj je namirnici riječ. 

Intolerancija na hranu mnogo je češća od alergije na hranu, s time da je intolerancija na gluten najčešća vrsta intolerancije na hranu, a pogađa gotovo 1 od 5 osoba.

Test intolerancije na hranu u poliklinici LabPlus radi se iz uzorka krvi, a u ponudi je nekoliko panela s različitim brojem namirnica – 90, 180 i 270. Ovisno o individualnim potrebama, odabire se odgovarajući panel. Po završetku nalaza slijede konzultacije s klijentom te detaljne upute za prehranu.

Osim intolerancije na hranu, česti problem je i infekcija Candidom albicans koja spada u grupu gljivica koja se u manjem broju prirodno nalazi između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Pod različitim utjecajima, a pogotovo zahvaljujući nekontroliranoj upotrebi antibiotika, sve češćoj upotrebi oralnih kontraceptiva te hormonske nadomjesne terapije dolazi do njenog nekontroliranog bujanja.

Posljedica ovog rasta ne mora biti samo lokalna infekcija, nego dolazi do bujanja u crijevima što rezultira povećanom propusnošću crijevne sluznice i povećanom apsorpcijom štetnih tvari i alergenima iz hrane koji bi inače u potpunosti bili eliminirani kod očuvane funkcije crijeva.

Simptome infekcije Candidom možemo podijeliti u nekoliko skupina:

  1. Opći simptomi: umor, depresija, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osjetljivost prema kemikalijama, česte mokraćne infekcije.
  2. Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz sinusa, česti kašalj, grlobolja, prehlade, alergije, astma
  3. Kožni simptomi: osip, peckanje
  4. Gastrointestinalni simptomi: plinovi, nadutost, učestali proljevi, ili zatvori, grčevi u crijevima, žgaravica, sindrom iritabilnog kolona
  5. Ginekološki simptomi: peckanje, crvenilo, svrbež, bjelkasto-žućkasti iscjedak iz rodnice
  6. Hormonalne smetnje: neredovita menstruacija, menstrualni grčevi, izražen PMS

Uočavajući da Candida predstavlja doista ozbiljan zdravstveni problem, te da se nalazi u podlozi brojnih poremećaja koje ma koliko primjenjivali ispravnu terapiju ne možemo izliječiti jer nismo riješili uzrok bolesti, Poliklinika LabPlus uvela je dijagnostički test za dokazivanje Candide. Radi se o određivanju dvaju vrsta antitijela iz krvnog uzorka:

  • Ig M Candida (akutna infekcija)
  • Ig G Candida (kronična infekcija).

Upravo zbog toga s povjerenjem se obratite stručnom osoblju Poliklinike LabPlus, saznajte rezultate testiranja, te se s našim timom upustite u borbu s tihim pratiteljem koji kad se razbukta nije ni najmanje ugodan.

LabPlus jer to je plus za vaše zdravlje!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo