Hrana i recepti

Hrana i recepti

Izbjegnite greške kod kuhanja! Kako pripremiti brokulu, mrkvu, avokado…?

Trend zdrave prehrane polako se, ali sigurno širi modernim društvom. Pazimo što kupujemo, da za dan novac dobijemo i zadovoljavajuću kvalitetu namirnice. Međutim, u najboljoj namjeri da se zdravo hranimo ponekad pomno odabrane namirnice pripremamo na potpuno pogrešan način, bilo zbog neinformiranosti ili čisto po tradiciji i običajima.

Namirnice gube hranjive tvari, a raznim obradama, npr. prženjem, postaju i kaloričnije. To ne znači da biste trebali iz svoje kuhinje u potpunosti izbaciti termičku obradu namirnica i prebaciti se na prehranu sirovom hranom (tzv. raw food prehrana), ali neke preinake su ipak poželjne. Na primjer brokulu prokuhavamo, no to nije najzdraviji način za njezinu pripremu jer se gube njezine nutritivne vrijednosti. Stručnjaci preporučuju da je se priprema na laganoj pari ili samo nekoliko minuta popeče na grilu kako bi omekšala, a opet zadržala zelenu boju, koja je i oku ugodnija i primamljivija.

“Kako neke namirnice postaju lakše probavljive nakon termičke obrade, a i povećava im se hranjiva vrijednost (bolje se iskorišćuju pri probavi), važno je naučiti skuhati namirnicu dovoljno, ali ne previše; npr. kuhanjem mrkve oslobodi se 40 posto karotenoida koji nam služe za održavanje zdravog vida, krvnih žila i kože kao i za oslobađanje stanica od oksidativnog stresa” objašnjava Nina Antunović, dipl. ing. nutricionistica i aromaterapeutkinja.Neke namirnice uopće ne bi trebalo termički obrađivati, primjerice maslinovo ulje.

“Jedna od namirnica koju moramo pripremati bez termičke obrade je avokado. Najbolje ga je izrezati na četvrtine, ukloniti košticu, kriške prerezati poprijeko, izrezati na kockice i preliti sokom od limuna ili limete. Time ćete zaustaviti prirodni proces oksidacije koji će se dogoditi s narezanim avokadom. Tako pripremljeni avokado poslije možete koristiti kao namaz, umak… Uvijek ga je najbolje koristiti sirovog u raznim kombinacijama (s povrćem, sezamovim ili suncokretovim sjemenkama…) bez ikakve termičke obrade” savjetuje Antunović.

Grahorice su riznica proteina i vlakana. Imaju mali udio masnoće, tako da su one dobar dodatak zdravoj prehrani. Nutricionistica Antunović i za njih ima recept:
 “Leću prije kuhanja operite. Šalicu leće preliti s četiri šalice vode. Kad voda zakipi, kuhajte još jednu minutu”.

Izvor: Mia Bednaž/Moje zdravlje
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo