Jabučni ocat je zdrav, ali ako pretjerujete, očekujte ove posljedice - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jabučni ocat je zdrav, ali ako pretjerujete, očekujte ove posljedice

Shutterstock

Koristite li ga svakodnevno bez da ste upoznati sa svim činjenicama?

Jabučni ocat se spominje kao dobar izbor za čišćenje organizma, smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, lijeka za mršavljenje i njegu kože, ali mnogi i osporavaju ove činjenice jer nije provedeno dovoljno istraživanja. 

Jabučni ocat nije magični eliksir koji će riješiti sve vaše probleme.”, napominje Amanda Baker Lemein, dijetetičar. 

Evo što možete, ili ne, očekivati od jabučnog octa u prehrani

Problemi s probavom: Obzirom je ocat kiselina, ne toleriraju ga svi, ali isto tako neće svaka osoba doživjeti simptome poput upalnih procesa u probavnom traktu, ulcerozni kolitis ili grčeve u trbuhu. Također, on sadrži pektin koji je prirodni stimulans za probavu, što je dobra informacija. Ali ako se dobra probava pretvori u proljev, izbjegavajte jabučni ocat. 

Fekalnom transplantacijom sve se češće liječe ozbiljna upalna stanja crijeva

Može utjecati na rad bubrega: Još je uvijek veliko pitanje utječe li octena kiselina na zdravlje bubrega. “Postoje neka istraživanja koja upozoravaju osobe koje već pate od nekih poremećaja rada bubrega da ne konzumiraju ništa što sadrži kiseline.”, napominje Lemein. Važna je stvar u doziranju, započnite s 1 žličicom octa razrijeđenog u vodi, što je dovoljno za pozitivan efekt. 

Refluks: “Tko god ima problema s refluksom morao bi biti vrlo pažljiv pri konzumiranju ove tekućine jer će doživjeti još neugodnije simptome.” , savjetuje dijetetičar.  

Možete osjetiti jaku slabost: Ako je jabučni ocat dio prehrane kojim pokušavate izgubiti višak kilograma, morate znati da ćete tako unijeti minimalnu količinu kalorija koje se pretvaraju u energiju potrebnu za funkcioniranje. Radije ga uključit u prehranu u vidu preljeva za salate, ali ga nikako ne koristite kao zamjenu za obrok. 

Izgubit ćete kilograme ali na kratko: Kao što smo spomenuli, jabučni ocat se često koristi kao sredstvo za gubitak kilograma, ali radi se samo o količini tekućine koju ste izgubili. Jednom kad napitak izbacite iz prehrane, kilogrami će se vratiti puno brže nego ste planirali.

Cikla, orasi, prokulice… 12 namirnica koje nutricionisti jedu baš svaku jesen

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo