Lajmska bolest (Lyme borelioza) je infekcija koja se širi krvotokom, a nastaje kao posljedica ugriza krpelja. Bolest je dobila ime po gradiću Old Lyme smještenom u američkoj državi Connecticut. Tamo se naime pojavila prvi puta i to 1975. godine, nakon što je kod neobično velikog broja djece dijagnosticiran mladenački reumatoidni artritis.
Lajmsku bolest uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi pa je bolest poznata i pod nazivom Borelioza. Ako ste jedan od pobornika alternativne medicine, imamo dobru vijest za vas. Jabučni je ocat pokazao sjajne rezultate u liječenju simptoma Lajmske bolesti i ubijanju bakterija.
Uzrok Lajmske bolesti
Prvi nositelji bolesti su jeleni. Ako zaraženi krpelj ugrize čovjeka, bakterija se počinje širiti krvotokom. Međutim, treba naglasiti da većina ugriza krpelja ne vodi do Lajmske bolesti.
Dijagnoza
Na mjestu ugriza se javlja mala i crvena nateknuta površina pod nazivom Erythema migrans. Ona je jasan pokazatelj infekcije. Međutim, oteklina se javlja kod manje od polovice osoba što otežava dijagnosticiranje bolesti. Osim toga, neke ugrižene osobe niti ne primijete krpelj, jer se može odvojiti sam od sebe. Krvni test se koristi za dijagnosticiranje prisutnosti antitijela na bakterije.
Simptomi
Nakon pojave prve otekline na mjestu ugriza krpelja, na tijelu se može primijetiti daljnje širenje malih kožnih osipa. Kako bakterije otpuštaju toksine u krv, daljnji simptomi postaju izrazitiji. Tako se mogu javiti bolovi u zglobovima te simptomi slični gripi. Kako bolest napreduje, kod nekih se oboljelih pojavljuju i složeniji neurološki simptomi, kao što je gubitak pamćenja. Pacijenti se tuže i na umor, nesanicu, utrnulost, nepravilnosti srčanog ritma, smetnje vida i meningitis. Ako se ne liječi, Lajmska bolest može dovesti do gubitka pokretljivosti i teških neuroloških problema.
Kako jabučni ocat liječi Lajmsku bolest?
Jabučni ocat je poznati narodni lijek koji se koristi stotinama godina. Proizvodi se od fermentiranog soka jabuke. Jabučni ocat djeluje poput antiseptika i antibiotika, ubijajući bakteriju koja uzrokuje Lajmsku bolest.
Pomiješajte jednu do tri žličice jabučnog octa s 250 ml vode. Napitak možete zasladiti medom. Pijte ga prije jela, tri puta dnevno. Voda koju ćete upotrijebiti neka bude topla ili sobne temperature.
K. Ramić