Jabučni ocat - tisućljetni životni eliksir

ulje, ocat, maslinovo ulje, jabucni ocat

Uz mnoge vrste super hrane, koje svojim sastojcima omogućuju vitalnost, dugovječnost i optimalno funkcioniranje organizma, u svoju prehranu uključite jabučni ocat. Tisućljetna tradicija u prehrani i medicini dokazala je kako on to zaslužuje.

Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a ocat se može napraviti iz bilo kojeg voća.

U medicini se koristi tisućama godina, a danas ga koristimo u kulinarstvu jednako kao i kod liječenja mnogih tegoba. Među ostalim bolestima, jabučni ocat pomaže u borbi protiv artritisa, osteoporoze, niskog krvnog tlaka, poboljšava probavu i snizuje kolesterol.

Saveznik protiv debljine

Današnja uporaba jabučnog octa prvenstveno se odnosi na smanjivanje ili skidanje viška kilograma, te ga tako nalazimo u mnogim redukcijskim dijetama i režimima prehrane. On ubrzava metabolizam, koji sprječava taloženje toksina i masnoća u našem organizmu i pretvara hranjive tvari u energiju. To znači da se masnoće na talože i stvaraju celulit.

jabučni ocatU narodnoj medicini, jabučni se ocat najčešće koristio kako bi se pročistila krv (utjecaj kalija) i smanjila masnoća. Bogat je vitaminima A, B, C i P, mineralima florom, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom; sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.

Kako biste izvukli najbolje iz ove prirodne namirnice, salate nemojte začiniti alkoholnim octom, koji je agresivan za vaš želudac. Radije koristite jabučni ocat. Za vitku liniju natašte popijte čašu vode sa žlicom jabučnog octa. Idealan međuobrok je šalica jogurta s jednom žlicom jabučnog octa – tajni recept manekenki.

Također ga možete konzumirati u obliku tableta: pomaže kod problema s probavom, sadrži vlakna koja pomažu kod mršavljenja, a hranjive tvari jačaju imunitet, što je posebno važno u ovo zimsko vrijeme kada nam prijete prehlade i gripa.

Sami napravite jabučni ocat

Ovaj dar prirode ne morate isključivo kupiti u trgovini, možete ga sami napraviti kod kuće. Proces nije nimalo zahtjevan. Jabuke sameljite, naribajte ili istucite. Mljevene jabuke ostavite neka odstoje kako bi proces vrenja mogao početi – osjetit ćete to po mirisu. Posude u kojoj su naribane ili usitnjene jabuke prekrijte samo prozirnom folijom. Nakon što su odstajale, iz jabuka iscijedite sok. Sok od jabuke neka zavrije, a poslije vrenja procijedite. Dodajte litru vode na litru soka od jabuke, spremite u boce i dobro začepite. Držite na sobnoj temperaturi, a ako se pojavi talog, ocat samo procijedite.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!