Osnovna razlika između ove dvije vrste soli je u tome da se stolna sol vadi iz rudnika i prerađuje se prije nego što dođe na tržište, a morska sol nastaje isparavanjem morske vode i rijetko prolazi kroz dodatna prerađivanja.
Kao rezultat toga, morska sol sadrži različite minerale i ima drugačiji okus
od obične soli. Zapravo, kao što profesionalni kuhari vole istaknuti, svaka
vrsta morske soli ima jedinstven okus i svojstva, jednako kao što se razlikuju
i maslinova ulja diljem svijeta.
Obje vrste soli, obična i morska, sastoje se od prije svega od natrijevog
klorida, pa su jednako učinkovite kada je zdravlje u pitanju. Iako neki proizvođači morske
soli tvrde kako ta sol ima dodatne prednosti zbog prirodnog načina proizvodnje
i minerala koje sadrži, ne postoje dokazi da je morska sol bolja ili zdravija
od obične stolne soli.
Puno je važnije pitanje: koliko soli – bilo koje vrste – nam doista treba? Iako
često čujemo kako trebamo smanjiti unos soli u organizam, rezultati
tridesetogodišnjih stručnih istraživanja su često kontradiktorni, pa se debata
o ovom pitanju i dalje vodi.
Neke velike studije, uključujući InterSalt studiju iz 1988. godine, koja je provedena nad više od 10,000 ljudi iz 32 države, te DASH (Dietary Approaches to
Stop Hypertension) studiju iz 1997.
godine, potvrdile su da sol nije neprijatelj, barem kada je u pitanju
visoki krvni tlak. Do današnjih dana, DASH dijeta preporuča konzumiranje puno
voća i povrća, te naglašava važnost nemasnih i niskokaloričnih namirnica, no ne
kontrolira posebno unos soli. Podsjetimo, radi se o dijeti koja se preporuča osobama s
visokim krvnim tlakom.
I druge studije, uključujući i istraživanje o učinku DASH dijete, objavljeno
u časopisu New
England Journal of Medicine 2001. godine, pokazale su kako će
snižavanje unosa soli u kombinaciji s pravilima DASH dijete, smanjiti krvni
tlak više nego provođenje svakog pravila zasebno.
Stručnjaci preporučuju konzumiranje ne više
od 2, 300 mg soli dnevno, što količinski odgovara 1 čajnoj žlici. Osobe u zrelim i starijim
godinama, koji su posebice skloni povišenom krvnom tlaku, ne bi trebali uzimati
više od 1,500 mg soli dnevno.
D.Š.