Britanski znanstvenici otkrili su da ljudi koji u organizam unose dostatne količine vitamina D imaju 43 posto manje izgleda oboljeti od srčanih bolesti i dijabetesa.
Analizirajući 28 studija provedenih na gotovo 100.000 ljudi, zaključili
su da ljudi koji jedu masnu ribu dva do tri puta tjedno i pet obroka
voća i povrća na dan unose dovoljnu količinu ovoga vitamina.
Istraživači naglašavaju kako su
procjene vršene na temelju prirodnih izvora vitamina D, poput
izloženosti sunčevu svjetlu i konzumacije masne ribe (tune, lososa i
skuše), no izgledno je i da će dodaci prehrani koji u sebi sadrže
vitamin D3 imati jedan učinak na zdravlje.
Studija objavljena u časopisu Maturitas otkriva
da visoke razine vitamina D u organizmu smanjuju izglede za razvitkom
kardiovaskularnih bolesti za 33 posto, metabolički sindrom za 51 posto,
a dijabetes tipa 2 za čak 55 posto.
Jedan od najboljih načina za unos vitamina D izloženost je sunčevu svjetlu, tvrdi Johanna Parker,
jedna od autorica studije s fakulteta Warwick Medical School. “Za
osiguravanje adekvatne količine vitamina D, trebali bismo izlagati lice
i ruke sunčevu svjetlu (bez nanošenja kreme za sunčanje) 30 minuta dva
puta tjedno.”
Neki znanstvenici
preporučuju i svakodnevnu izloženost sunčevu svjetlu, pogotovo u
ljetnim mjesecima jer dvadeset minuta izloženosti za ljetnoga dana
stvara 20.000 međunarodnih jedinica (engl. IU – international unit) vitamina D, što osigurava optimalnu zaštitu od raznih bolesti.
Izvor: Biologija.com.hr