Jela s keljom koja vam jamče pametan tjedan! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jela s keljom koja vam jamče pametan tjedan!

Foto: Shutterstock

Ne čekajte da vam baka pripremi kelj jer toliko je dobar za zdravlje mozga da se preporučuje jesti barem jednom tjedno. Bogat je magnezijem, kalcijem te vitaminima K, A i C pa čisti jetru i liječi bolesti kostiju i zglobova.

Varivo od kelja s pancetom

Sastojci:

  • 1 glavica kelja
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 400g krumpira
  • 15 dag pancete
  • sol
  • papar
  • vrhnja za kuhanje po želji
  • ulje

Postupak pripreme:

Očistite, usitnite i operite kelj. U dubljoj posudi prodinstajte na sitno narezani luk pa dodajte kelj i miješajte. Kada se slegne, zalijte ga vodom pa dodajte komadiće pancete i krumpire narezane na kockice. Posolite i popaprite te po želji dodajte češnjaka i/ili vrhnja. Počnite kuhati na jačoj vatri, ali nastavite na laganijoj. Poslužite s crnim kruhom ili prepečencem.

Kelj s ‘mljevancem’

Sastojci:

  • 1 kelj
  • 1 crveni luk
  • pola kile miješanog mljevenog mesa
  • papar
  • sol
  • maslinovo ulje
  • brašno
  • parmezan ili domaći ribanac
  • mlijeko
  • maslac ili ulje

Postupak pripreme:

Listove kelja kratko blanširajte. Luk narežite na sitno i izdinstajte na maslinovom ulju pa dodajte mljeveno meso, sol i papar te nastavite dinstati na laganoj vatri 15 – 20 minuta. Listove kelja napunite mješavinom, zamotajte u rolice i stavite u lim za pečenje. Prelijte ih umakom kojeg ćete napraviti pomiješavši zagrijani, otopljeni maslac ili ulje s 2 žlicama brašna te ih zaliti mlijekom do željene gustoće. Možete upotrijebiti i druge vrste umaka, ovisno o svom ukusu i želji. Smotuljke pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata.

Dobar tek!

Pripremite čips od kelja!

Foto: Shutterstock

J. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo