Jeste li znali? Banane pomažu u borbi sa stresom! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jeste li znali? Banane pomažu u borbi sa stresom!

Banane imaju brojne pozitivne učinke, pune su vitamina i vlakana te ugljikohidrata koji vraćaju izgubljenu energiju, a i potiču serotonin na instant djelovanje.

Banane mnogi doživljavaju kao užinu ili voćni dodatak pojedinom obroku ne razmišljajući previše o svim blagodatima ovoga tropskog voća. A banane obiluju jednostavnim šećerom, monosaharidom fruktozom, zbog čega su brzi izvor energije te sadrže i veliku količinu kalija, koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sustava i dobro funkcioniranje srca.

Banane su između ostalog izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina, biotina,a bogate su i željezom. Banane stvaraju i prirodan učinak protiv kiselina u tijelu, pa, ako patite od žgaravice banane mogu pomoći u olakšanju simptoma jer neutraliziraju prejaku kiselinu i smanjuju nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca. Banane su lako probavljive, vrlo rijetko izazivaju alergijske reakcije, zbog čega je prikladna namirnica za dohranu djece i odličan nadomjestak hrane za sve koji su u poslovnoj žurbi.

Ovo jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sustava te nas brani od depresije i stresa. Banane su također pogodne za PMS jer regulira razinu glukoze u krvi, pomažu u pojedinim slučajevima anemije, mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja, smanjuju rizik od moždanog udara za 40 %, pomažu u boljem radu mozga i koriste se kao hrana kod poremećaja rada crijeva. Pročitajte kako banana konkretno pomažu kod zdravsvenih tegoba.

Jeste li znali?

Da je banana bogata kalijem. A kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu, jer kad smo pod stresom naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija

Ordinacija.hr PROMO


Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo