Ako dvoumite koji je najbolji način točenja šampanjca, francuski stručnjaci su odlučili stati na kraj vašim mukama.
Stručnjaci su priložili dokaze važnosti
hlađenja šampanjca prije ispijanja i načina točenja kako bi se sačuvao njegov
okus. Tvrde kako se sama bit pjenušavih vina nalazi u mjehurićima koji se
stvaraju otpuštanjem ugljik-dioksida. Upravo su oni odgovorni za prenošenje
arome i okusa šampanjca u ustima.
Istraživači Sveučilišta u Reinesu tvrde kako način na koji točite
šampanjac može utjecati na njegovu kvalitetu. Proučavali su ponašanje
ugljikovog dioksida kod dvije metode točenja: ravno u čašu ili uz stjenku čaše
pod kutem. Koristili su infracrvenu spektografiju kako bi mogli promatrati balončiće.
Ako točite šampanjac ravno u čašu (a preporučuje se duguljasta, uska
čaša na štikli), on vertikalno pada i udara o dno čaše te stvara bogatu pjenu.
Pjena se vertikalno širi i progresivno urušava za vrijeme serviranja. Ovo je
tradicionalni način točenja šampanjca i pjenušavih vina, no on narušuje
cjelovitost okusa i arome pića.
Ako pak šampanjac točite poput piva, tako da i čašu i bocu nakosite, a
tekućinu točite uz stjenku čaše, CO2 će se u manjoj mjeri otopiti. Šampanjac će
teći uza stjenku čaše i stvarati manje turbulencije, te povratiti svoj
vertikalni položaj. S većom količinom CO2, šampanjac će sačuvati više okusa i
arome, jednako kao i hlađenjem.
Šampanjac je dobar za srce
Ako ste se ustručavali uživanja u ovom piću, znajte kako ga preporučuju i liječnici, međutim, ključ jeu umjerenosti. Naime, šampanjac može smanjiti broj srčanih i moždanih udara!
Polifenoli, od kojih je najpoznatiji
resveratol, glavni su “krivci” za ovakve posljedice – oni usporavaju
uklanjanje
dušikovog oksida iz krvi , što proširuje krvne žile, snižava tlak, te u
konačnici smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara i drugih srčanih
oboljenja. Šampanjac, koji se proizvodi od dvije vrste crnog grožđa i
jedne
bijelog, također sadrži polifenole.
K. Horvat