Kako šećer može naštetiti zdravlju - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako šećer može naštetiti zdravlju

I sami znate da pretjerivanje u slasticama dovodi do zdravstvenih problema kao što su pretilost i dijabetes tipa 2. Manje se pažnje posvećivalo u istraživanjima o tome kako šećer utječe na psihičko zdravlje, iako mnoge studije pokazuju loše djelovanje na raspoloženje, memoriju i kvalitetu života.

Šećer može utjecati loše na psihičko stanje čovjeka

Depresija:
Istraživači su povezali povećanu konzumaciju šećera sa povećanim rizikom od depresije, a najgori rezultat može biti šizofrenija. Šećer je također korijen kroničnih upala koje utječu na pad imuniteta, funkcije mozga i ostalih organa koji su povezani s depresijom. Zanimljivo je da najveći stupanj depresije imaju zemlje u kojima je zabilježena najveća potrošnja šećera.

Ovisnost:
Iako kontradiktorni, mnogi dokazi upućuju na stvaranje ovisnosti o šećeru. Droge i šećer pune mozak dopaminom. Istraživači sa sveučilišta Yale otkrivaju u studiji kako samo pogled na jedan slatki milkshake aktivira ista područja u mozgu kao pomisao na kokain kod ljudi koji su ovisni.

Anksioznost:
On može izazvati zamagljen pogled, poteškoće s koncentracijom, a to sve može biti komentirano kao napad panike tj. povećan osjećaj straha ili brige. Šećer može izazvati treskavicu što će anksioznost učiniti još neugodnijim osjećajem. Dijeta i izbacivanje šećera neće izliječiti anksioznost, ali mogu umanjiti simptome, napuniti vas energijom i poboljšati sposobnost tijela da se bori sa stresom.

Memorija:
Istraživači sa Sveučilišta u Los Angelesu primjerom su demonstrirali kako povećana konzumacija šećera može utjecati na gubitak pamćenja u samo šest tjedana. Naime, davali su štakorima otopinu s fruktozom umjesto obične vode i to je rezultiralo zaboravljanjem rute za bijeg. Profesor Fernando Gomez-Pinilla kaže da su štakori pod utjecajem tog pripravka bili sporiji, te dodaje: „ dijeta sa visokim udjelom šećera mijenja funkcije mozga i njegovu sposobnost da ući i pamti informacije.“

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo