Popularan su sastojak mediteranske kuhinje.
Ako često kuhate mediteranska jela, što vjerujemo da činite, vjerojatno ste upoznati s okusom i izgledom kapara. Ove male zelene bobice donose puno okusa, što je nevjerojatno za tako mali plod. Ako se ipak do danas niste usudili kapare stavljati u obroke, donosimo nekoliko činjenica o njima plus jedan zanimljivi recept.
Što su kapari?
Znate li da su kapari ustvari pupoljci cvijeta? Biljka, koja je poznata pod stručnim imenom Capparis Spinosa raste kao grm diljem Mediterana, posebno u Italiji, Turskoj, Španjolskoj ali u Hrvatskoj. Plod se bere u proljeće i rano ljeto kada su pupoljci još potpuno zatvoreni, tada se suše na suncu i kisele se. Što se tiče veličine kapara, ona se može razlikovati – od jako malih bobica do onih nešto većih.
Kada kapare kupujete u dućanu bit će već ukiseljene i u svojoj tekućini. Ako želite manje soli i okusa, dobro ih je prije korištenja isprati vodom. Ako se radi o kaparama koje su samo u soli, one bi se trebale namakati 15 minuta u vodi i zatim isprati.
Puno je onih koji vole baš ovakav proizvod jer su često i kvalitetnije, svježije imaju više okusa i arome. One će i dulje ostati tvrde i zadržat će oblik kojeg su imali pri branju. Okus ukiseljenih kapara je slan i kiselkast, a najbolji će proizvod biti dobro balansiranih okusa tako da u njima možete uživati.
Bez brašna, s bademima i limunom u neodoljivoj kombinaciji – ovo je vaš novi omiljeni kolač
Svježi kapari su druga priča, manje privlačna. Radi se o dalekom rođaku kupušnjača, i imaju sličan opori okus koji možda podsjeća na rotkvicu. Kiseljenjem se potpuno mijenja okus, ali i tekstura pa će one biti mekane i lakše za jelo.
Plod kapara se pojavljuje nakon što su pupoljci procvjetali, što utječe na njihovu veličinu. Toliko su veće da ustvari podsjećaju izgledom na maslinu. Poput ovih malih kapara, i njih možete pronaći u dućanima u staklenkama, a možete ih koristiti umjesto maslina kada poslužujete, na primjer, martini.
Kako ih koristiti?
Od tjestenine do salata od morskih plodova, mogu se koristiti na razne načine. Možete ih i lagano prepržiti na maslinovom ulju na tavi i tako dobiti hrskavu poslasticu, ili ih možete koristiti kao završni detalj bilo kojeg jela. Jednostavna način za dodavanje okusa jelu.
Ravioli s kaparima, rajčicom i prženim patlidžanom
Slani kapari su odličan kontrast sočnim rajčicama i patlidžanu, a ovo će vas jelo vratiti u ljetne dane!
Potrebni sastojci
- 450 g patlidžana
- 500 g rajčice
- 1 luk šalot, sitno nasjeckan
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Jedno pakiranje raviola
- 2 žlice kapara
- Parmezan
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, ogulite patlidžan i narežite na trakice.
- U posudu za pečenje stavite patlidžan, rajčicu i luk te maslinovo ulje, sol i papar.
- Pecite 25 minuta, jednom okrenite
- Skuhate raviole u slanoj vodi. Ostavite jednu šalicu tekućine od njih.
- Raviole stavite u posudu u kojoj su se pekli ostali sastojci i dodajte vodu od tjestenine. Sve ukrasite bosiljkom i parmezanom.
Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan
Dobar tek!