Osobe koje su pile oko četiri ili više šalica kave dnevno izložene su 39 posto sniženom riziku razvijanja karijesa i raka ždrijela, u odnosu na osobe koje ne piju kavu.
Ne samo da ispijanje nekoliko šalice kave dnevno može smanjiti rizik
razvijanja Parkinsonove bolesti, zaštititi nas od srčanih bolesti i smanjiti rizik
dijabetesa tipa 2 ili raka prostate, nego je sada nova dobrobit dodana ovom
dugačkom popisu. Konzumacija kave nudi zaštitu protiv raka glave i vrata!
Američki su stručnjaci analizirali podatke devet različitih istraživanja
koja je proveo konzorcij Međunarodna epidemiologija glave i vrata (INHANCE).
Osobe koje su pile oko četiri ili više šalica kave dnevno izložene su 39
posto sniženom riziku razvijanja karijesa i raka ždrijela, u odnosu na osobe
koje ne piju kavu. Ako pak svako jutro uživate u kavi bez kofeina, nažalost, za
vas istraživači nemaju potpune rezultate koji su dostatni detaljne analize.
Ako pak pijete nekoliko šalica čaja dnevno, ova vas navika neće zaštititi i
smanjiti rizik razvijanja raka glave i vrata, tvrde istraživači.
“S obzirom na to da se kava naširoko konzumira i kako je prisutna
relativno visoka pojavnost i niska stopa preživljavanja ovih vrsta raka, naši
rezultati imaju značajne javno-zdravstvene implikacije na koje se treba
obratiti pažnja”, smatra Mia Hashibe, profesorica Odsjeka obitelji i
preventivne medicine Sveučilišta Utah, koja je ujedno i voditeljica
istraživanja.
“Ono što čini naše rezultate jedinstvenim jest što smo imali veliki
uzorak, a kako smo kombinirali podatke iz nekoliko studija, imali smo više
statističke moći utvrditi povezanost između raka i kave”, zaključila je
voditeljica analize.
U rak glave i vrata ubrajaju se tumori usne šupljine, ždrijela, grkljana, sinusa, štitnjače, nosne
šupljine, žlijezde slinovnice i ostalih tkiva u području glave i vrata.
K. Horvat